Degustacja whiskey West Cork

Podczas festiwalu Whisky & Friends do spróbowania była m.in. pełna oferta nowej irlandzkiej destylarni West Cork. Nazwa związana jest z krainą geograficzną West Cork. Firma została założona w 2003 roku przez dawnego master blendera z destylarni w Cork i dwóch rybaków, położona jest w miasteczku Skibbereen. Jako jedyni w Irlandii sami słodują jęczmień na whiskey, w dwóch kotłowych aparatach destylują whiskey typu pot still (częściowo z niesłodowanego jęczmienia), single malt i single grain (z pszenicy). Produkują irlandzką whiskey oraz likiery, mają marki: West Cork Whiskey (single malt i dwa blendy), Kennedy (whiskey infuzjowane), Lough Hyne (likier na bazie whiskey), Drombeg (również likier) oraz Two Trees (wódka, gin i poitin, czyli irlandzki bimber). Obecnie eksportują swoje wyroby do 35 krajów.

West Cork Single Malt 10YO (40%)
Beczka po bourbonie. W aromacie: brzoskwinie, pomarańcze, morele, figi. W ustach bardzo słodko: melon i arbuz, biszkopt, cukierki, marshmallows. 3/5

West Cork 10y

West Cork Blended (40%)
Beczka po bourbonie. Aż 70% zacieru stanowi słód jęczmienny, resztę… pszenica, nie jest to więc typowy blend, ani typowa irish whiskey, w których podstawę stanowi kukurydza. W nosie: wanilia, ziarno. W ustach: też dużo ziarna, słodka. W finiszu mleczna czekolada, otręby pszenne. Bardzo delikatna. 2.5/5

West Cork Bourbon Cask2

West Cork Single Malt 12YO Port Cask (43%)
Beczka po bourbonie, finiszowanie przez 6 miesięcy w beczce port pipe virgin. Aromat: słodki, likierowy, czuć melona, lakier. W ustach: bardzo mdła, różana, pudrowa. Finisz cierpki. 1.5/5

West Cork 12y Port Cask

West Cork Single Malt 12YO Sherry Cask (43%)
Beczka po bourbonie, finiszowanie przez 6 miesięcy w beczce po porto. W nosie: jabłka, brzoskwinie, miód. W ustach: mdła, pudrowa, pieczone jabłka. 2/5

West Cork 12y Sherry Cask

West Cork Single Malt 12YO Rum Cask (43%)
W Beczka po bourbonie, finiszowanie przez 6 miesięcy w beczce po rumie. W nosie: jabłka, brzoskwinie, grejpfrut. W ustach: trochę wypieczonego ciasta, zaskakująco nie słodka jak na beczkę po rumie. 2.5/5

West Cork 12y Rum Cask

West Cork Black Cask (40%)
Blend, który po kupażowaniu leżakował dodatkowo w bardzo mocno wypieczonej beczce – second fill bourbon cask. Komponowany ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia plus pszenicy. W nosie: drewno i słód. W ustach: trawa, kwiaty, w stronę grapy. W finiszu skórka chleba. 2/5

West Cork Black Cask Char 5 Level

West Cork Cask Strength Blended (62%)
Leżakowana w beczce po bourbonie, tak jak w poprzedniej jest to mieszanka słodowanego i niesłodowanego jęczmienia oraz pszenicy. W nosie słodka, likierowa i kwiatowa, ale w ustach sól. Słodowany jęczmień i pszenica. W ustach dużo słodu, toffi. 2.5/5

West Cork CS 62 Blended

Dlaczego finiszowanie tym whisky nie służy? Bo według mnie zatracają przez nie charakterystyczny irlandzki charakter – rześkość, owocowość, waniliową słodycz. Dlatego ja bym wybrał z tego zestawu dziesięcioletnią single malt lub bardzo interesującą blended whiskey.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.