Podczas wizyty w destylarni Strathisla miałem niepowtarzalna możliwość spróbowania kolekcji rzadkich maltów Chivas Brothers Cask Strength Edition. Oto zapis wrażeń.
Miltonduff 14YO CS (58,3%) 1997-2012 w nosie solony karmel, popcorn, rodzynki, też lakier do paznokci, niestety. W ustach nic więcej nie dzieje się ciekawego, nadal popcorn, troszkę spalenizny i dużo słodkiego ziarna. Finisz – żałosny, niestety – wraca lakier i landrynki. Mimo ewidentnych wad ta whisky ma swój urok, sprawia wrażenie reliktu z innej epoki.
Glenallachie 14YO CS (57,3%) 2000-2014 zapach zacieru – drożdże, przefermentowane zboże plus landrynki. Smak – też bardzo zbożowy: grzanka z miodem, a poza tym ziarno. W finiszu więcej miodu, ale nadal bardzo zbożowo. Ja ten styl lubię, choć nie każdemu będzie smakować.
Glen Keith 19YO CS (56,3%) 1995-2014 w nosie popielniczka – zgaszony papieros, poza tym lakier do paznokci. W smaku ostre, tytoniowe i drożdżowe, w finiszu bardzo dużo ziarna, nawet skórka chleba i trzcina cukrowa, banan. To dziwne, ale smakuje mi, na pewno ma przyjemniejszy smak niż aromat.
Tormore 15YO CS (57,4%) 1998-2014 w nosie nieco grzanki, ciasto z rodzynkami, morele i maliny. W ustach dalej morele i maliny, jeszcze arbuz i ciasteczka maślane. W finiszu maliny, banan, może mango – więcej egzotyki. I woda z cukrem. Aż się prosi o kostkę lodu.
Strathclyde 13YO CS (64,4%) 2001-2014 w nosie swojsko i przyjemnie, miód spadziowy, igliwie, szyszki. W ustach też przyjemnie, ale inaczej – toffi, butterscotch, na pewno dużo miodu, karmel, nieco kukurydzy. Finisz też słodki – czekolada z wędzoną śliwką. Chyba najlepsza w kolekcji.
Glenburgie 20YO CS (50,7%) 1994-2014 w nosie landrynki i aceton, troszkę malin. W ustach bardzo przyjemnie – więcej malin, dżem malinowy z grzanką, trochę wędzonego mięsa i na dokładkę papaja. Finisz słodki, ale nie wyraźny, może to wata cukrowa. Całość trochę jednak przesłodzona.
Glenlivet 17YO CS (55,7%) 1996-2013 w nosie bardzo słodki, wręcz czekoladowy, poza tym marmolada śliwkowa, limonka. W ustach delikatnie, słodko, grzanka z nutellą, banan, miód w finiszu i wino czerwone.
Longmorn 18YO CS (56,9%) 1999-2014 w nosie bardzo bogaty, słodki, spiżarnia – orzechy laskowe, marmolada pomarańczowa, figi i banany, wanilia. W ustach wyrazisty, znów dużo egzotycznych owoców – banany, mango, czekolada z rodzynkami, odrobina solonego karmelu. Rozgrzewająca, finisz wspaniały, ciasto drożdżowe, gorzka czekolada, pomarańcze. Wspaniała.
Podsumowując, poza Miltonduff 14YO są to dobre i bardzo dobre whisky, w dodatku oferowane w przystępnej cenie, pomimo bardzo limitowanych wypustów.