Dwa blendy, jeden blended malt, jeden single malt i jeden single grain, czyli całkiem reprezentacyjny zestaw whisky z Fuji Gotemba miałem okazję próbować podczas wizyty w tej pięknie położonej, u podnóża góry Fuji, destylarni.
Kirin Whisky (50%)
Blend whisky destylowanej w kolumnie z kukurydzy i ze słodu jęczmiennego. Starzona w beczkach z amerykańskiego dębu i dębu mizunara. Aromat słodu, owoców (ananas) i bakalii. W ustach – dużo drewna, gorycz i sól, finisz kukurydziany.
Robert Brown (40%)
Drugi z blendów Kirin robiony w Fuji Gotomba, tylko z amerykańskiego dębu. Aromat toffi, melona, ananasa, słodu. Delikatniejsza niż Kirin, ale ma te same nuty w smaku – drewna, soli i pieprzu, z finiszem kukurydzy i słonych paluszków.
Kirin Pure Malt (40%)
Blend maltu z Fuji Gotemba i szkockiej whisky, nie podają z jakiej destylarni, zrobiona z okazji 20-lecia destylarni. Ostry kukurydziany aromat wskazuje na beczkę po bourbonie. Jest też aromat ziół, lukrecji, tymianku. W ustach słodko-słona, znów słone paluszki, ananas i kukurydza. W finiszu słony ananas.
Fuji Gotemba Single Malt Small Batch 17YO (46%)
Delikatny, słodki aromat – toffi, kukurydza, dużo ananasa, czarny bez. Tradycyjnie w smaku słone paluszki, ananas, także drożdże. W finiszu – długim – dużo egzotycznych owoców – banan, ananas, liczi.
Fuji Gotemba Single Grain Small Batch 25YO (46%)
Przyjemny aromat wypieczonego chleba, miesza się z ostrym aromatem przefermentowanej kukurydzy. Smak słodki, kukurydziany, w stylu bourbona, nuta czekolady, wreszcie nie ma soli, wanilia, toffi, w finiszu powraca skórka chleba, ale też nutka piołunu. Zdecydowanie najlepsza z whisky z destylarni Fuji Gotemba.