23 października odbyła się w sklepie specjalistycznym Dobre Flaszki przy ulicy Pobożańskiej 39 w Warszawie degustacja win z winnicy Il Poggio. Azienda Agricola Il Poggio, która jest w rękach rodziny Fusco od 1790 roku, mieści się w Torrecuso (prowincja Benevento, Kampania) na wzgórzu u podnóża Monte Taburno (ok. 300 m n.p.m.). W 1997 r. bracia Carmine i Marco Fusco postanowili rozpocząć produkcję win pod własną marką. Na rynku pierwsze butelki pojawiły się w 2001 roku. Ekspozycja winnic jest przeważnie południowa lub południowo-wschodnia, co zapewnia dobre nasłonecznienie i odpowiednie dojrzewanie gron. Gleby kredowo-gliniaste pozwalają na uzyskanie win o charakterystycznym mineralnym profilu. Głównie uprawia się tu lokalne szczepy: Falanghina i Aglianico. Styl win: białe – eleganckie, świeże z charakterystyczną mineralnością, czerwone – czystość owocu, strukturalne, mocne z dużym potencjałem do starzenia. Do spróbowania było siedem win.
Guerriero Falanghina Benevento IGP 2023 (13%)
Wino skomponowane w 100% ze szczepu Falanghina o jasno słomkowej barwie. Aromat: cytrusy, kwiaty, jabłka, melon. W ustach zielone jabłka, orzeźwiające cytrusy, grapefruit. W finiszu lekko prazone migdały. Idealne jako aperitif, do ryb, grilowanych warzyw, lekkich serów.
Falanghina del Sannio DOP 2023 (14%)
Wino skomponowane w 100% ze szczepu Falanghina o jasno złotym kolorze. Aromat: egzotyczne owoce, śródziemnomorskie zioła, mineralność. Smak: pieczone owoce, goryczka albedo, zioła, migdały. Sietne na aperitif, ale też do owoców morza, typowych dla regionu zup.
Fiano Sannio DOCG 2022 (14%)
Wino skomponowane w 100% ze szczepu Fiano. Kolor jasno słomkowy. W aromacie jabłka, siano, polne kwiaty, ale też kwiaty bzu, akacji. W smaku melon, ananas, goryczka z albedo, słoność. Finisz lekki, kwiatowy. Pauje do owoców morza, serów.
Guerriero Aglianico Beneventano IGP 2022 i 2023 (bardzo ciekawe porównanie roczników)
Wino skomponowane w 100% ze szczepu Aglianico. Kolor rubinowy z fioletowymi refleksami. Aromat czerwonych owoców, fiołków, jagód, lekko cynamon. W smaku czarne owoce: jeżyny, aksamitne, miękkie. Roczni 2023 ma więcej soczystego owocu (głównie wiśnie), wyższą kwasowość i rześkość. Idealne do grillowanych mięs i warzyw, pieczeni, dziczyzny.
Aglianico Sannio DOP 2019 (14%)
Wino skomponowane w 100% ze szczepu Aglianico. Leżakowane 10-12 miesięcy w beczce. Butelkowanie 2 lata po zbiorach. Purpurowo czerwone wino z fioletowymi refleksami. Aromat: ściółka leśna, jagody, czerwona i czarna porzeczka, lekko tytoń owocowy, dymność. W smaku jagody, konfitura wiśniowa, figi, delikatne taniny. Finisz długi z nutą tytoniu i fig. Świetne do kaczki, gęsiny, ale też pieczonego indyka czy perliczki.
Falanghina del Sannio Vendemmia tardiva DOP 2018 (15,5%)
Wino skomponowane w 100% ze szczepu Falanghina. Kolor intensywnie żółty. W aromacie suszone morele, ogryzek jabłka, brzoskwinie, pomarańcze, miód, mineralne z nutą polnych kwiatów. W smaku wytrawne jabłka, suszone owoce i lekko orzechy. Finisz złożony, orzeźwiający. Sprawdzi się do dojrzewających serów, serów pleśniowych, potraw z drobiu w owocowym sosie np. kaczka z pomarańczami, ale też do deserów z owocami czy kuchni tajskiej, sushi.






