W miłej atmosferze i przy dużej frekwencji odbyła się degustacja izraelskich, koszernych win Teperberg w warszawskiej Winiarni CityWine, przy ulicy Grzybowskiej. Właściciel, Joan Davi, opowiedział o historii winnicy, procesie produkcji i zasadach wytwarzania win koszernych.
Winnicę Efrat założył w okolicach Jerozolimy w 1850 roku (jako spółka handlowa od 1870) Avraham Teperberg wraz z synem, Zeev Zeidem. Urodził się w Odessie, ale w 1827 roku uciekł z Carskiej Rosji do Austrii i to tam nauczył się sztuki uprawy winorośli. Winnica Teperberg została założona w 1950 roku w Nahalat Itzhak. Jest to firma rodzinna, obecnie zarządza nią piąte pokolenie. Pod względem wielkości – trzeci producent w Izraelu.
Teperberg Vision 2014 to koszerne, białe, wytrawne wino z odmian chardonnay (55%) i sémillon (45%). W nosie polne kwiaty, świeże cytrusy, słodki melon. W ustach rześkie, lekko trawiaste, ale ze słodyczą miodu, z odrobiną kandyzowanych owoców i nutami cytrusów. Lekkie wino z charakterystycznym smakiem chardonnay, dającym mu wielowymiarowość i niepowtarzalność.