Degustacje, Spirits
absynt, degustacje, gin, okowita

Degustacja wódek rzemieślniczych Copernicus

Degustacja wódek rzemieślniczych Copernicus

Udostępnij:

Na rynek trafiło właśnie pięć nowych butelek, wyprodukowanych w Nieszawie przez Manufakturę Alkoholi Gatunkowych Copernicus. To wysokiej klasy alkohole mieszane, jak to kiedyś mówiono – wódki gatunkowe. Są wśród nich okowity, jest absynt i gin. W planach jest poszerzenie tej linii. Wszystkie są elegancko opakowane w butelki z grubego szkła. Ceny odpowiadają zawartości – nie są niskie, ale to alkohole wysokiej klasy, absynt kosztuje ok. 120 zł, pozostałe ok. 60 zł za butelkę 0,7 l.


Oto moje wrażenia z degustacji.

Bimber (45%) – zestawiany z destylatów zbożowego i jabłkowego. W nosie jabłka, gruszki, wiśnie, morele, powidła śliwkowe. W smaku zaskakuje miodową słodyczą. Tu są też słód i ziarno. W finiszu głównie miód. 4.5/5

Księżycówka z Kujaw (40%) – destylat z gruszki, wpisana na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa. W nosie głównie dojrzałe gruszki Williamsa, słodko, soczyście. Smak też bardzo gruszkowy, nieco gorzki (pestki), a w finiszu znów słodycz, soczystość, jądro gruszki, nektar. 4/5

Wódka Rzemieślnicza (40%) – destylat ze śliwek. W aromacie zielone zboże, mleczko zbożowe, odrobina prażonego ziarna. W ustach – tu dopiero pojawia się śliwka, ponadto: gorzka czekolada, fistaszki, popcorn. W finiszu – śliwki, ale i kwaśne jabłka. 4/5

Absynt (60%) – macerowany w spirytusie zbożowym z nalewami ziół, korzeni i traw, o barwie wpadającej w brąz – nie barwiony. Ma bardzo orientalny aromat. W nosie: hysop, mięta, lukrecja, trawa cytrynowa, piołun. W ustach – sól, lukrecja, koper, anyż, mak, oliwa z oliwek. Rewelacja. 5/5

London Gin (40%) – również naturalna maceracja w spirytusie zbożowym, potem redestylacja. W nosie i winogrona, i cytrusy, przyprawy korzenne oraz wędzony węgorz. W smaku dużo jałowca, wanilia, bita śmietana, nuta pieprzu. Ciekawy, choć jednocześnie kontrastowy – w nosie węgorz, a w ustach wanilia? Ekstrawagancja. 4/5

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.