9 listopada odbyła się degustacja online, którą prowadził Jakub Magnuszewski, ambasador marki Glenfiddich w Polsce. Organizatorem był Dom Whisky, a tematem spotkania było pokazanie części składowych klasycznej piętnastoletniej single malt Glenfiddich na przykładzie trzech edycji single cask (Glenfiddich 15YO, Bourbon Cask Strength, Glenfiddich 15YO Sherry Cask Strength, Glenfiddich 15YO New Oak Cask Strength) oraz młodszej Glenfiddich 12YO, a także Glenfiddich Project XX, stanowiącej selekcję dwudziestu beczek wybranych przez brand ambasadorów. Charakterystyczny dla Glenfiddich owocowy, jabłkowy aromat najmocniej był obecny w klasycznych edycjach oraz w beczkach po bourbonie i z dziewiczego dębu, natomiast najbardziej zaburzony wpływem beczek po sherry, które wniosły dużo bakalii czy drożdży do aromatu whisky.
Jak smakowały wersje single cask przedstawione przez Kubę Magnuszewskiego?
Glenfiddich Deconstruction Bourbon Refill SC (55,2%)
Aromat jabłek, sporo surowego drewna, wanilia. W smaku bardzo jabłkowa, jest też dużo waniliowej słodyczy. Finisz lekko przypalony, prażone ziarno, pieczone jabłka, soda.
27,5/27/27/8=89,5
Glenfiddich Deconstruction New Oak SC (55%)
W aromacie: śliwki, renklody, jabłka, przyprawy korzenne – cynamon, egzotyczne drewno, pieczone jabłka w cynamonie. W ustach tłusta, oleista, pieczone jabłka, jabłecznik, delikatnie dym. W finiszu dość wytrawne – skóra, tytoń, kwaśne jabłka.
26,5/26,5/27/8=88
Glenfiddich Deconstruction Sherry SC (58,7%)
Bardzo drożdżowy aromat, zdominowane przez sherry, dalej: rodzynki, daktyle, suszone śliwki, suszone morele. W smaku sporo sody, drożdży, rodzynki, trochę ściągającej cierpkości, skóry. Finisz to tytoń, czarna herbata, ale też miód, figi, daktyle, syrop klonowy.
26/26/26,5/7,5=86