Destylarnie, Spirits
destylarnie, single malt

Destylarnia Mackmyra w Gävle

Destylarnia Mackmyra w Gävle

Udostępnij:

Nowa destylarnia zwana Wiskyby (wioska whisky) rozpoczęła działalność w 2011 roku na przedmieściach Gävle. Całość to kompleks budynków – centrum dla zwiedzających, biura i restauracja, słodownia, pomieszczenie z piecem do opalania słodu, ulokowany w lesie magazyn beczek, a także bardzo nowoczesna destylarnia. Architektura tego zakładu przypomina wieżę skoczni narciarskiej lub wyciąg z szybu górniczego. Tu odbywa się cały proces produkcji – od ziarna do spirytusu.


We własnej niewielkiej słodowni suszenie ziaren trwa 1-2 dni, kiełkujący jęczmień jest ręcznie obracany przez 4-5 dni, potem przez ok. dwa dni jest namaczany. Obok jest barak z suszarnią, do opalania pieca wykorzystywane są torf z bagnisk Karinmossen i jałowiec. Firma stosuje także niesłodowany jęczmień, który kupuje gotowy z dużej słodowni pod Sztokholmem.
Kolejny etap to zacieranie, początkowo zawartość kadzi ma temperaturę 65 stopni, potem 80 stopni, zacier wykorzystywany jest do pieczenia chleba, trafia do piekarni. Słodki zacier jest chłodzony do temperatury 20 stopni i przez trzy dni trwa fermentacja z udziałem szwedzkich drożdży piekarniczych, powstaje alkohol o mocy 6%. Pierwsza destylacja w alembiku trwa siedem godzin i daje alkohol o mocy 25%, druga destylacja trwa pięć godzin i daje alkohol o mocy 70%. Po drugiej destylacji i rozdzieleniu frakcji dodawana jest woda by obniżyć moc alkoholu do 63-64%. – Serce destylatu w Mackmyra to zaledwie kilkanaście procent frakcji, reszta jest destylowana ponownie – mówi nadzorujący alembiki Hans Rombo. Część odpadów z destylacji wykorzystywana jest do produkcji ciepła, co pozwala na duże oszczędności energii. Ochronie energii służy też grawitacyjny system produkcji, ziarno trafia na najwyższe piętro tego dziwnego zakładu-wieży. Jest to najwyższa destylarnia świata, wieża ma wysokość 37 m. Rozpościera się z niej piękny widok na okoliczne lasy, widać nawet morze.
Do starzenia whisky wykorzystywane są w Mackmyra beczki o pojemności: 30, 100 i 200 l. Są to beczki z dębu szwedzkiego, amerykańskiego i hiszpańskiego, po bourbonie, sherry oloroso i sherry pedro ximenez, a także po szwedzkich piwach czy winach owocowych.
Unikatowość whisky Mackmyra to jej bardzo szwedzki charakter. Właściciele destylarni nie naśladują Szkotów, ale szukają własnych pomysłów, bardzo dużo eksperymentują i mają sporo sukcesów. Na pewno wyjątkowy jest sposób opalania torfu jałowcem, torfowe whisky z linii rök (dymne) mają bardzo leśne aromaty – żywicy, igliwia, jałowca. Nietypowy jest też sposób starzenia, często w specjalnie budowanych 30 l beczkach. – Zaczynaliśmy od takich beczek, bo nie mieliśmy dostatecznie dużo miejsca na leżakowanie whisky, a poza tym chcieliśmy szybko wiedzieć jaki profil aromatyczny będą miały nasze whisky – mówi Magnus Dandanell, jeden z założycieli Mackmyry. – A potem nasi klienci docenili smak z tych małych beczek i kontynuujemy serię small cask. Jest droższa, ale klient gotów jest zapłacić więcej za wyjątkowość tej whisky – dodaje Magnus Dandanell.

Powiązane artykuły

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Alkohole dnia
tequila

Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.