Destylowana Kozia Serwatka

Marka alkoholi kraftowych Destyl znów zaskakuje – na rynek wchodzi właśnie Destyl Kozia Serwatka 2021 – pierwszy w Polsce destylat zrobiony z koziej serwatki, pochodzącej z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego FIGA.

To kolejna autorska i oryginalna propozycja stworzona przez zespół Destyla – Radosława Fronia i Bartosza Wilczyńskiego. Zadebiutowali jako projekt w 2019 roku, który zaowocował pierwszym destylatem z ekologicznych wytłoków winogronowych zrobionym we współpracy z biodynamiczną Winnicą Wieliczka. Rok 2020 to równie świetnie oceniany Destyl Bierbrand 2020 (czyli destylat z piwa) z tytułem „Alkoholowy Debiut Roku”. Obecny rok to kolejna premiera czyli Destyl Riesling 2020 z wytłoków szlachetnej odmiany winogron riesling z Winnicy Wieliczka. Teraz czas na kolejny, inny niż wszystkie obecne na rynku alkohole kraftowe, destylat wytworzony z serwatki koziej powstającej przy produkcji ekologicznych serów.
Destylat w limitowanej serii został przygotowany w kooperacji z rodziną Maziejuków – hodowcami kóz i serowarami farmerskimi z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego Figa, zlokalizowanego na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczadów. Gospodarstwo ze stadem ponad 300 kóz leży na jednych z najczystszych przyrodniczo terenów w Polsce. Specjalnością gospodarstwa jest tradycyjne, ekologiczne przetwórstwo niepasteryzowanego mleka z zastosowaniem tradycyjnych sposobów wytwarzania serów. Destylacja tak jak przy poprzednich destylatach odbyła się w Podkarpackiej Destylarni Okowity, w której mistrzem gorzelnictwa jest Grzegorz Pińczuk. Ten kremowy destylat pachnie świeżym mlekiem, delikatną słodko-kwaśną serwatką z aromatem orzechów i wanilii.
– Ten kozi pomysł chodził nam po głowie od wielu miesięcy. Tak jak w poprzednich destylatach wykorzystaliśmy tutaj również nasze kompetencje i budowane latami relacje – mówią twórcy Destyla. – Bartosz jest znany i ceniony w środowisku polskich serowarów farmerskich, jest m.in. szefem jury w ogólnopolskim konkursie na Festiwalu Wielkie SERwowanie, Radosław zaś jest najbardziej znanym prawnikiem polskiego rynku alkoholowego i praktykiem destylacji. Pomysł na ten destylat jest zgodny z ideą Destyla czyli budowania mostów pomiędzy rodzinnymi, małymi producentami – winiarzami, sadownikami, rolnikami, piwowarami a małymi, rzemieślniczymi destylarniami. W Polsce jest problem z wykorzystaniem tak fantastycznego produktu, powstającego przy produkcji serów, jakim jest serwatka. Ubolewamy nad tym faktem i bardzo chcieliśmy zrealizować ten pomysł z obszaru ZERO WASTE. Tu mieliśmy do dyspozycji na dodatek naturalny surowiec z produkcji EKO. Powstał alkohol inny niż wszystkie. Mamy również nadzieję, że nasz alkohol stanie się równie pożądany jak fermentowane mleko klaczy w XIII wieku, które napędzało legendarną armię Czyngis-chana – dodają z uśmiechem.
Destyl Kozia Serwatka 2021 będzie dostępny tylko w wybranych restauracjach i sklepach specjalistycznych w Krakowie i Warszawie. Kilkanaście numerowanych butelek trafi również do internetowego punktu dystrybucji Destyla na początku sierpnia.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.