Marka stworzona przez Johna Dewara, który pierwsze blendy przygotowywał już w latach 60. XIX wieku. Najbardziej popularna Dewar’s White Lebel dostępna jest od 1899 roku, a za datę powstania pierwszej mieszanki przyjmuje się 1846 rok. W 1896 roku dla zapewnienia sobie dostępu do słodowych whisky, rodzina Dewar zbudowała destylarnię Aberfeldy i pochodzące stąd destylaty do dzisiaj stanowią trzon kupażu, inne to m.in.: Aultmore, Royal Brackla, Craigellachie i Macduff – wszystkie kontrolowane przez John Dewar & Sons Ltd. Sama marka została w 1925 roku przez Distillers Company Limited (DCL), do 1998 roku była własnością Diageo, a obecnie należy do Bacardi. Dewar’s White Label to whisky bardzo lekka, o nutach cytrusów, owoców sadu, miodu, wanilii. Inne ważne edycje to: 12YO The Ancestor, 15YO The Monarch, 18YO The Vintage i 25YO The Signature, seria Double Double, a w niej whisky w wieku 21, 27 i 32 lat oraz seria Smooth, a w niej whisky bez podania wieku, starzone w różnego rodzaju beczkach (m.in. po: rumie, porto, kalwadosie, mezcalu czy z dębu mizunara).