Osiem szkockich whisky single malt tworzy serię Diageo Special Releases 2025, pod wspólną nazwą Horizons Unbound. Wybór whisky został dokonany przez głównego blendera, dr Stuarta Morrisona.
Najstarszą whisky w serii jest Dailuaine 21YO Marbled Treasures (54,8%, cena ok. 500 USD), która leżakowała w beczkach po sherry i podobno ma nuty suszonych owoców, pieczonego jabłka i przypraw.
Najmłodszą whisky jest Teaninich 8YO Daring Rye (59,3%, ok. 100 USD), opisana jako o smaku toffi, przypraw i ziół.
Najwięcej kontrowersji wzbudzi zapewne edycja The Singleton of Glen Ord 17YO Into the Blue (56,2%, 200 USD) finiszowana w beczkach po mezcalu i sherry drugiego napełnienia, co nadało jej korzenne i owocowe nuty.
W Clynelish 18YO Waxen Sun (51,3%, 250 USD) wykorzystano wczesne cięcie destylacji, aby nadać whisky tropikalny, woskowy profil.
W Talisker 14YO Molten Seas (53,7%, 185 USD) wykorzystano beczki z amerykańskiego dębu prażone skałami wulkanicznymi – po raz pierwszy w destylarni ze Skye.
Lagavulin 12YO Grain & Embers (56,4%, 180 USD) charakteryzuje się bogatym, dymno-piekarniczym charakterem pochodzącym z beczek po sherry pedro ximénez i oloroso.
Z kolei Oban 12YO Heart of the Harbour (55,3%, 150 USD) spędziła czas w beczkach po bourbonie i podobno charakteryzuje się aromatami toffi, cytrusów i morskiej bryzy.
Dopełnieniem oferty jest Roseisle 14YO Harmonic Grace (54%, 175 USD), która łączy w sobie mieszankę beczek refill i rejuvenated, tworząc „złożoną” whisky.
Whisky z DSR2025 po raz pierwszy będą też dostępna w opakowaniach 200 ml.