Diageo wstrzymało produkcję słodu w zakładzie Roseisle Maltings co najmniej do czerwca 2026 roku z powodu spadku popytu na szkocką whisky. W oświadczeniu Diageo dodano, że „przyszła produkcja jest obecnie analizowana”. Roseisle Maltings produkuje słód od początku lat 80. XX wieku, a jego roczna zdolność produkcyjna wynosi 35 tys. ton. Od 2009 roku w skład zakładu wchodzi również destylarnia Roseisle, która produkuje whisky słodową, głównie na potrzeby blendów firmy.
Wydarzenia
destylarnie, single malt, whisky szkocka
Diageo wstrzymuje produkcję słodu
Powiązane artykuły
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]
Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Wydarzenia
gin, muzeum
Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]
Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Aqua Vitae, Wydarzenia
Aqua Vitae
Ukazał się nowy numer magazynu „Aqua Vitae”. Wydanie ma sto stron, a w nim m.in. […]
Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
MV GROUP Distribution PL obchodzi jubileusz – 20 lat obecności na polskim rynku. Dwie dekady […]