Diageo zamyka destylarnie whisky

Ze względu an kryzys i brak rentowności Diageo tymczasowo wstrzymała produkcję whisky w szkockiej destylarni Teaninich, ze względu na zbyt duży poziom zapasów leżakujących w beczkach. To pierwsza taka sytuacja od lat w Speyside, kiedy destylarnia whisky zatrzymuje działalność. Koncern wstrzymał też produkcję w swoich amerykańskich destylarniach Balcones i George Dickel, redukując jednocześnie część etatów. Działalność będzie zawieszona co najmniej do czerwca 2026 roku. Wcześniej wstrzymano produkcję w Dublinie w zakładzie, który robi whiskey Roe & Co. Firma ogłosiła również decyzję o konsolidacji operacji butelkowania w Stitzel-Weller z innymi zakładami należącymi do Diageo w Shelbyville i Lebanon w ramach szerszego, wieloletniego programu wzmocnienia łańcucha dostaw Diageo poprzez poprawę wydajności, odporności i elastyczności. Dalej, co najmniej do lutego 2026 roku zostanie zamknięta rozlewnia Crown Royal Whisky w Ontario w Kanadzie. Ponadto oddział firmy w Irlandii Północnej zlikwiduje ok. 60 stanowisk pracy i planuje przenieść część działalności do… Indii.

Wszystkie te działania związane są ze słabnącym popytem na whisky i rosnącymi ich zapasami. Czyżby to początek kolejnego globalnego kryzysu whisky? Niestety, wszystko wskazuje na to, że przychodzą chudsze lata dla branży.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.