W Sanlucar de Barrameda są nie tylko bodegi z sherry, jest też mała destylarnia w górnej części miasta, blisko zamku. Robią brandy, gin, wódkę, rum, wermut, destylat z ryżu…
Destylarnia nazywa się Weisshorn, nazwa pochodzi od starego hiszpańskiego kontenerowca, który pływał z portu w Sanlucar. Założył ją Roberto Paya Sanchez z żoną, Eugenią. To bardzo mała destylarnia, mają niewielki portugalski aparat ze zbiornikiem na 200 l, po dwóch destylacjach wyciąga się na nim ok. 60%, przy czym do drugiej destylacji trafiają pogony. Robi wódkę z winogron palomino fino (technicznie to nie wódka, bo nie ma rektyfikacji). Filtracja przez węgiel. Robi rum, kupuje nierektyfikowany cukier, dodaje drożdże, fermentuje i jeden raz destyluje, z 250 kg cukru Roberto ma 50 l alkoholu o mocy 60%. Robi jednak przede wszystkim brandy i z jednej destylacji wina oloroso uzyskuje ok. 40-45 l alkoholu o mocy ok. 60%. Jego trunki dojrzewają w beczkach, które są wzbudzane w drgania przez muzykę, każda beczka „słucha” innej płyty, o innej porze, przez różny czas w ciągu dnia, przez co najmniej rok. – Sam jestem muzykiem, uwielbiam Pink Floyd, stąd pomysł na to żeby wprowadzać alkohol w drganie poprzez puszczanie muzyki – mówi Roberto. W przyszłości planuje robić whisky z pszenicy i ryżu, które rosną lokalnie.
Co próbowaliśmy w destylarni
Luciferi Doñana Gin (40%)
Alkohol z trzciny cukrowej i botaniki. Bardzo przyjemny, bardzo cytrusowy zapach – pomarańcze, limonki, bergamotki i słodka mięta. W smaku dużo ostrego jałowca, igliwie, zielone szyszki, żywica – bardzo leśne. Także finisz jest gorzki i pełen igliwia, cytrusy, które były w zapachu zniknęły niemal zupełnie, może trochę grejpfruta i gorzkiej pomarańczy.
28/26,5/26/7,5=88
Luciferi Draft Gin #test 1 2020
Zapach kwaskowy, jak kiszony ogórek, koper, igliwie, zielone szyszki. W smaku gorycz – piołun, karczoch, gorzkie igliwie. Finisz bardzo leśny, bardzo dużo igliwia, żywicy zielonych szyszek, pędów sosny, do tego albedo limonki i grejpfruta. Bardzo dziwny gin.
29/26/25,5/7,5=88
Luciferi Doñana Gin Reserva (40%)
Zapach pomarańczy, wanilii, ciasta pomarańczowego, meringue. Smak leśny, gorzki, żywiczny, dużo igliwia, albedo cytrusów. Finisz – pozostaje w ustach smak gorzkiego albedo, jałowca i igliwia, zielonych szyszek. Cała ta kolekcja ginów Luciferi jest ekstremalnie leśna.
27,5/26,5/26,5/7,5=88
1522 Old Tom Spanish Gin (40%)
Zapach dziwny, kiszone ogórki, mięta, polne zioła, rumianek. W smaku: pomarańcze, mandarynki, nektarynki i jałowiec, igliwie leśne. Finisz cierpki, leśny, iglasty, ale jednocześnie pomarańczowy, są też nuty ziołowe, gorzkie jak w wermucie. Bardzo interesujący koktajlowo old Tom.
26,5/26,5/27/8=88
Sandblast Ocean Vodka (40%)
Robiona z winogron szczepu palomino fino. Bardzo przyjemny zapach prażonego ziarna, pop-cornu, malin, czarnych porzeczek. W smaku: opuncja, kiwi, granat, czarna porzeczka, pop-corn. Bardzo bogaty, delikatny i przyjemny smak. Finisz długi, słodki, porzeczkowy.
29/28,5/28,5/9,5=95,5
Soundcask Craft Brandy Eduardo Rodriguez Rodway Single Barrel 2020 Album 02 (39%)
Limitowana edycja #Album 02. Beczka po sherry oloroso, 225 l, mocno wytestowany amerykański dąb. 400 butelek, brandy słuchała muzyki przez 14 miesięcy po 46 minut, łącznie 328 godzin. Destylacja 2020, butelkowanie 2022. Zapach czekolady z kokosem i z rodzynkami, suszoną wiśnią. W smaku: pomarańcze, gorzkie pomarańcze, tytoń, suszone śliwki. W finiszu: tytoń, pieprz, imbir, pomarańcze, czekolada i kokos.
25/27/27,5/8=87,5
Soundcask Craft Brandy Eduardo Rodriguez Rodway Single Barrel 2020 Album 01 (40,6%)
Limitowana edycja #Album 01. Destylacja sherry oloroso, beczka 225 l pierwszego napełnienia po amontillado. 360 butelek, brandy słuchała muzyki przez 12 miesięcy od 4.30 do 5.12 po 46 minut, łącznie 328 godzin. Destylacja 2020, butelkowanie w kwietniu 2021. W zapachu kakao i kawa z mlekiem, nuty kokosa, toffi. Smak cierpki, tytoniowy, śliwki, lekko sadza. W finiszu gorzka czekolada z kokosem i suszoną wiśnią, tytoń, sporo cierpkości.
25/27/27/8=87
Soundcask Rice Spirit Zenyo Single Barrel 2021 Album 03 (44%)
Beczka zaledwie 48 l z amerykańskiego dębu po manzanilla, fermentacja lokalnego ryżu, jednokrotna destylacja. Alkohol dojrzewał przy muzyce Zennyo, albumu „Ryūō” przez 7 miesięcy. Wyprodukowano tylko 73 butelki. W zapachu dużo wina, pomarańcze, zioła, kwiaty. Smak delikatny. Bardzo dużo słodkich winogron, kwiatowość. Lekki finisz, słodki, nuty miodowe.
24/24/24/6=78
Soundcask Draft Gin Strength Sherish (59%)
Wypuszczono tylko 55 butelek 375 ml. Do starzenia ginu wykorzystano beczki po: manzanilla, pedro ximenez i oloroso w proporcjach: 4:3:8. Przedestylowano wino z palomino fino, do którego donano sam jałowiec. Zapach słodki bardzo intensywnie jałowcowy, leśny. Smak pełen jałowca, żywicy, vinegar, słodyczy sherry. W finiszu: igły, zielone szyszki, jałowiec, pieprz.
28/28/26/8=90
Soundcask Brandy de Naranjas Liquor (30,5%)
Słodkie pomarańcze, wino z palomino, miód i leżakowanie w starej beczce po palo cortado przy muzyce Richarda Wagnera. Limitowana edycja, butelki 375 ml. Zapach słodki, bardzo pomarańczowy, owoce i liście pomarańczy. W smaku słodko i kwaskowo, bardzo pomarańczowo, nuta miodu. Finisz słodki, miody.
28/28/27/8=91
Licor de Vermouth (16%)
Tylko 733 butelki. Sok z granatów, piołun i inne zioła macerowane w mocnym alkoholu i połączone z sokiem. W zapachu masa granatów, ale też i piołunu. W smaku dużo granatów, goryczka ziół. Finisz owocowo-ziołowy.
19/14/13/3=49
Wciąż leżakujące w beczkach:
Rum from Cask (60%)
Amerykański dąb, pierwsze napełnienie, 250 l. Rok i cztery miesiące leżakowania z muzyką Jethro Tull Sounds of the Wood. Zapach słodki, lekko tytoniowy, ale też leśny, igliwie. W smaku sporo pomarańczy, mandarynki, nektarynki i zioła, jałowiec. W finiszu: miód, zioła.
26/26/26/7,5=85,5
Vodka from Cask (60%)
Wódka z palomino fino, destylowana w małym portugalskim alembiku, leżakowana w beczce 225 l z amerykańskiego dębu, 3 miesiące w beczkach po białym winie. Potem filtrowana przez węgiel by stracić kolor, butelkowana z mocą 43%. Zapach pełen słodkich winogron, jak pisco. Smak bardzo słodki, miodowy. Bardzo słodki finisz – miód, morele, brzoskwinie.
22/25/25,5/7=79,5
Gin from Cask (63%)
Leżakowany trzy miesiące w beczce po palo cortado – botaniki to jałowiec, pomarańcze i herbata. W zapachu dużo pomarańczy, jałowca. W smaku ostre nuty leśne i jałowiec. W finiszu masa pomarańczy.
26/24/25/7=82