Dobre zbiory w Kaliforni

Winiarze z Kalifornii chwalą jakość zbiorów rocznika 2023, pomimo relatywnie późnego ich zakończenia. Rzęsiste zimowe deszcze nawodniły i użyźniły gleby, wspomogły zdrowy wzrost krzewów, a niższe temperatury wiosną i latem umożliwiły winogronom wydłużone dojrzewanie. Wielu winiarzy przewiduje, że rocznik 2023 będzie jednym z najlepszych od lat, obfitując w wina o żywej kwasowości i dobrej równowadze.

Zbiory w całej Kalifornii rozpoczęły się stosunkowo późno i opóźniły się średnio od dwóch tygodni do całego miesiąca. Wiele odmian osiągnęło dojrzałość w podobnym czasie, co doprowadziło do jednoczesnych zbiorów. Niektórzy winiarze spodziewają się kontynuować winobranie nawet do końca listopada.
Produkcja wina w Kalifornii stanowi około 80% całego amerykańskiego przemysłu winiarskiego, co czyni ten stan czwartym co do wielkości regionem winiarskim na świecie. Ponad 80% win kalifornijskich powstaje z certyfikatami zrównoważonego rozwoju, a ponad połowa z 615 tys. akrów winnic certyfikowanych jest przez kalifornijskie programy: Certified California Sustainable Winegrowing, Fish Friendly Farming, LODI RULES, Napa Green i SIP.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.