Z winnicy, z posiadłości Pouy widać wspaniałą katedrę Condom i jej gotycki krużganek. Przez wiele lat Maurice Coureau był jednym z najbardziej cenionych producentów armaniaku z regionu Ténarèze, jego trunki kupował i gościł tu osobiście m.in. angielski premier Tony Blair. Maurice zmarł w 2017 roku, jednak jego dzieło próbuje kontynuować córka Christiane Florès wraz z mężem. Ich winnice są obsadzone: baco, ugni blanc i colombard. Korzystają z obwoźnej kolumny, nie destylują każdego roku. Armaniaki z Pouy znane są z eleganckiego, kwiatowego aromatu i delikatnej struktury. Wciąż są dostępne roczniki z lat 60. XX wieku, natomiast obecnie zarządzaniem beczkami i butelkowaniem zajmuje się na wyłączność L’Encantada.
Domaine Pouy 1998 Barrique 90 (59%)
Próbka z beczki, z winogron ugni blanc i colombard. Zapach gruszek, moreli, jabłek. W smaku bardzo słodkie gruszki williams, miód, syrop brzoskwiniowy, słodkie jabłka. W finiszu słodki syrop, sól, tytoń, dużo gruszek, pigwa.
25/27/27/7,5=86,5
Domaine Pouy 1998 Barrique 310 (59%)
Próbka z beczki, z winogron ugni blanc i colombard. Zapach wytrawny, skóra, balsamico, orzechy włoskie, wanilia. Smak bardzo cierpki, masa tytoniu, skóry, kwaśne jabłka, imbir, pieprz. Finisz bardzo pikantny, masa pieprzu, goździki, ostry tytoń, imbir, curry.
24,5/25/25/7=81,5
Domaine Pouy 1988 Barrique 78 L’Encantada (56%)
605 butelek, butelkowanie w styczniu 2023. Winogrona ugni blanc i colombard, 23 lata w beczkach. Zapach siarki, ziół, oliwy, cebuli, pizzy. Smak bardzo oleisty, estrowy, sporo anyżu, lukrecji, pieczonych jabłek. W finiszu tłuszcz, bekon, olej, a potem morelowa lekkość. Niezwykle interesujący armaniak.
27/28/28/8=91