Autorka jednej z najbardziej poczytnych książek kucharskich ostatniej dekady przygotowała krótki poradnik dla amatorów domowych win… nie koniecznie z winogron. Mamy tu przepisy m.in. na wina: agrestowe, aroniowe, berberysowe, z czarnego bzu, czereśniowe, daktylowe, dereniowe, figowe, głogowe, gruszkowe, jabłkowe, jagodowe, jarzębinowe, jeżynowe, łochyniowe, malinowe, morwowe, pigwowe, pomidorowe, porzeczkowe, rabarbarowe, rodzynkowe, różane, z mniszka, tarninowe, truskawkowe, wiśniowe, z żyta, z ryżu i inne, a także: miody, maliniaki, wermuty, jabłeczniki, rozmaite nektary itd. Jest przepis na polski burgund z… buraków i na złote wino dyniowe. Przepisy zawierają porady – co fermentować, w jakich proporcjach i jak długo, ale oczywiście najpierw autorka wprowadza w świat produkcji wina, żeby czytelnik nie otrzymał przypadkiem octu. Omawia proces fermentacji, aparaturę, wybór drożdży itd., tak by otrzymany alkohol miał elegancką barwę, był klarowny, aromatyczny i smaczny.