Degustacje
degustacje, rum

Don Papa i filipińskie specjały

2 sierpnia Pinot Wine & Spirits zaprosił do klubu Kwadrat Praski w Warszawie na „kulinarną podróż do magicznego świata Don Papa Rum”. Kolacja składała się będzie z dań kuchni filipińskiej,
Don Papa i filipińskie specjały

Udostępnij:

2 sierpnia Pinot Wine & Spirits zaprosił do klubu Kwadrat Praski w Warszawie na „kulinarną podróż do magicznego świata Don Papa Rum”. Kolacja składała się z dań kuchni filipińskiej, skomponowanych przez Łukasza Wąsika z gastronomicznego konceptu BOOK & COOK. Jako pierwsza przystawka: ceviche z tuńczyka, czerwona cebula, pomarańcza, papaja, a następnie przegrzebki i krewetki z pieczoną i piklowaną papryką oraz smażonym ryżem z bisque. Na główne danie goście dostali dorsza z paloną dymką, dynią duszoną w mleku kokosowym i makaronem vermicelli. I na koniec deser – banan z chilli i orzechami z kremem sernikowym i curdem limonkowym. Podczas posiłku zaserwowane zostały wina z portfolio Pinot Wine & Spirits – wybrane zgodnie z założeniami foodpairingu.

Po deserze inicjatywę przejął Marcin Szyma, który przeprowadził gości przez historię, detale, aromaty i smaki czterech rumów marki Don Papa. Na początek Don Papa Single Island, który przed dwoma laty zastąpił jako podstawowa pozycja w portfolio znacznie słodszą wersję Don Papa Small Batch. Następnie Don Papa Baroko, pełen zapachu pomarańczy i wanilii, przypominający pierwotny Don Papa Small Batch. Jako trzeci infuzjowany m.in. owocami kalamansji Don Papa Masskara i na koniec ciekawa pozycja, Don Papa Gayuma, rum finiszowany w beczkach po whisky z Islay. W zapachu: pomarańcze, wanilia, wędzone śliwki, słodki dym, czereśnie, syrop wiśni, miodowość. Smak apteczny, syrop na kaszel, dużo piołunu, goryczki, szałwii, do tego miód i rumianek. Apteczny finisz, posmak jak bitters – gorycz i słodycz, skórki pomarańczy, wermut.
Don Papa to rum z Filipin, destylowany u podnóża gór Mount Kanlaon w regionie Negros Occidental, który jest stolicą produkcji melasy. Robiony z upraw trzciny, które rosną tu na glebie wulkanicznej. Destylarnia Bango powstała w 2003 roku, należy do grupy Ginebra San Miguel, znanej przede wszystkim jako największy na świecie producent ginu, ale także z rumów i brandy. Fermentacja zamknięta trwa półtorej doby. Destylowany jest w kolumnach do mocy 96%, potem rozcieńczany do 65% i starzony w beczkach po bourbonie. Rum Don Papa pojawił się na rynku w 2012 roku. Nazwę zawdzięcza filipińskiemu rewolucjoniście, „Papie” Dionisio Magbuelasowi, który był też plantatorem trzciny cukrowej.

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Degustacje
degustacje, wino

19 grudnia o godzinie 19.30 odbędzie się 222. spotkanie Akademii Wina. Musiaki, białe czy czerwone? […]

Degustacje
degustacje, rum

17 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Nowości Planteray Limted Edition opowieści […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje, edukacja, gin

Jedną z atrakcji tegorocznej edycji Festiwalu Warsaw Spirits Competition będą warsztaty ginowe. Każdy będzie mógł […]

Degustacje
degustacje, whisky, wódka

15 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „House of Suntory- historia pierwszego […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.