4 listopada w Łodzi, w klubie Odlewnia, odbył się finał zawodów Don Papa Pro-Am Poland 2021 Competition, w którym barmani (Pro) i influenserzy (Am) mieli w oryginalny sposób pokazać rum, jego bohatera, Filipiny, skąd pochodzi i sztukę koktajlową. Zwycięzcą zawodów został Dawid Hubert Pytkowski z warszawskiego El Koktel, którego partnerką (nieobecną podczas ostatniego epizodu konkursu) była Nikola Stępień. Konkurs prowadził Filip White, brand ambasador w Pinot Wine & Spirits, które było organizatorem wydarzenia i jest wyłącznym dystrybutorem rumu Don Papa w Polsce. Cała finałowa szóstka to: Magda Swat, Magdalena Gawęcka, Nikola Stępień, David Wróblewski, Dawid Hubert Pytkowski i Michał Gorzyński.
Don Papa Pro-Am Poland 2021 to zderzenie Profesjonalistów i Amatorów. W programie w pary dobrano ludzi z całkowicie innych światów i o całkowicie różnych umiejętnościach. W roli profesjonalistów występują barmani z uznanych koktajl barów w całej Polsce, natomiast w roli amatorek w pracy za barem występują influenserki instagramowe. Pary razem przeszły szereg zadań, które pokazały widzom na Facebook, Instagram i YouTube jak wygląda proces przygotowania się do konkursu barmańskiego „od kuchni”. Aby uczestniczki nie były zawsze amatorkami, a barmani profesjonalistami wprowadzone zostały zadania, które odwracają role uczestników i pary kreatywnie rozwiązywały zadania związane z tematem social mediów.
Podczas finału jury oceniało trzy koktajle: prezentacje, kreatywne podejście do tematu, jakość receptury i zaangażowanie uczestników. Zwycięzca pojedzie na Filipiny.
Don Papa powstaje na Wyspie Negros należącej do Filipin, która nazywana jest Sugarlandią z powodu ogromnych upraw najsłodszej trzciny cukrowej na świecie. Wilgotny klimat u stóp czynnego wulkanu Mt. Kanlaon jest miejscem wyjątkowo różnorodnej filipińskiej fauny i flory.
Bogata w melasę trzcina cukrowa nadaje rumom Don Papa przyjemnie słodkiego smaku, nasyconego wanilią, kandyzowanymi owocami i miodem.
Nazwa Don Papa to hołd dla lokalnego bohatera Dionisio Magbuelasa, znanego pod pseudonimem Papa Isio. Charyzmatyczny lider, plantator, znachor, a także szaman stanął na czele buntu przeciwko Hiszpańskim konkwistadorom, który doprowadził do niepodległości Filipin.
Etykieta jak i cała butelka rumu Don Papa zaprojektowana i stworzona została przez jedną z najlepszych agencji designerskich na rynku alkoholowym na świecie. Stranger & Stranger pokazuje mistyczny i spirytualny świat marki poprzez dziką faunę i florę Filipin. Na etykiecie znaleźć możemy zwierzęta zamieszkujące wyspę, w tym Tarsiera, czyli najmniejszego ssaka naczelnego na świecie (malutka małpka z wyłupiastymi oczkami).
Po konkursie odbyła się uroczysta kolacja z daniami kuchni filipińskiej, a potem koktajle i tańce do późnych godzin nocnych.