26 maja Pinot Wine & Spirits, polski dystrybutor rumów Don Papa, zaprosił do Łodzi, do Orientarium – ulokowanego na terenie łódzkiego Zoo, a konkretnie do sali z oceanarium. Ustawiono stół, a nad głowami biesiadników przepływały wielkie płaszczki, rekiny i egzotyczne ryby. Okazją do spotkania było wprowadzenie nowej edycji rumu Don Papa – Gayuma.
Menu inspirowane kuchnią filipińską przygotował Aleksander Michalski. Na przystawki podano sałatkę z młodego kokosa, ananasa, melona z cukrem trzcinowym i śmietanką kokosową oraz prażonymi płatkami kokosowymi, a także ceviche z łososia z awokado, czerwoną cebulką oraz kolendrą, podane na chrupiącym nori w tempurze z limonką. Daniem głównym była wołowina w sosie syczuańskim z warzywami, złotym ryżem oraz kiełkami fasoli mung lub w wersji wege chrupiący stek sojowy z sosem tonkatsu, ryż jaśminowy i sałatka kimchi. Na deser podano mus z białej czekolady z wiórkami kokosowymi, musem mango i chilli, liofilizowaną maliną i owocami. Deser dobrze się komponował ze słodką odsłoną rumu Don Papa – Baroko.
Nowy rum Don Papa Gayuma (40%) to edycja leżakowana trzy lata w beczkach po bourbonie, a potem finiszowana sześć miesięcy w beczkach po winie Rioja i jeszcze cztery miesiące w beczkach po whisky z Islay. Gayuma oznacza miksturę miłości. Zapach: dymny, dość wytrawny, nieco ziołowy, wiśnie, poziomki, słodkie śliwki, mirabelki, czekolada z rodzynkami, przypieczony piernik, wędzone śliwki, słodki tytoń, skóra, anyż, ananas, kokos, w tle pomarańcze, morele. Smak dymny, wędzony – wędzone ananasy, jest dym, jest tytoń, a poza tym: pomarańcze, liczi, morele, pigwa. Finisz zaskakująco jak na Don Papa wytrawny, słoność, pikantne nuty pieprzu, chilli, cynamon, anyż, gorzkie pierniki, do tego banany i ananasy.
Podczas degustacji zaprezentowano także nową wersję rumu Don Papa 7, mniej słodką od poprzedniej, łączącą soczystą pomarańczową słodycz z goryczką cytrusowego albedo.