destylarnia z Majorki, założył ją w 1882 roku Jordi Perelló. Specjalizują się w regionalnych, ziołowych likierach, typowych dla Bolearów. Wspaniały jest zwłaszcza ich likier Herbes, dostępny w wersjach: słodka (dolces), półsłodka (mesclades) i wytrawna (seques), robiony na bazie anyżowego alkoholu, zioła macerują się wewnątrz butelki, przy okazji zapewniając trunkowi niezwykły wygląd, a są tam i liście laurowe, i koper, trunek jest łagodny, bardzo ziołowy, mocy 25, 28 i 35%. Inny ich likier ziołowy, to Herbes de Mallorca, z miętą, rumiankiem, melisą, anyżem i innymi ziołami, również pływającymi w butelce. Również słodki, półsłodki i wytrawny, o mocach: 22, 25 i 38%. Likier Palo Artesá to ciekawe połączenie smaków zdecydowanie słodkich i bardzo gorzkich (korzeń goryczki) – aromatyczny digestif, przypominający nieco włoskie Amaro (25%). Likier Palo ma charakter bitteru na trawienie (25%). W wersjach ciemna (Negre) i jasna (Blanc) sprzedawany jest kolejny ziołowy, słodko-gorzki likier Mesclat (32%). Jest jeszcze bardzo słodki, deserowy, krem Crema d’Ametella (17%). Ofertę uzupełniają takie likiery jak: pomarańczowy Triple Sec, kokosowy Balú, anyżowy Anis i wiele innych, a także m.in. brandy.
oj dobre to było… 🙂