Dragma – pierwszy polski rzemieślniczy wermut

Dragma to pierwszy polski rzemieślniczy wermut, wino naturalnie wzmocnione i aromatyzowane składnikami botanicznym. Bazuje na rocznikowych węgierskich winach, ekologicznych ziołach oraz polskim spirytusie.

Dragma to staropolskie określenie na szczyptę – szczyptę tego i owego, którą dodawano do ówczesnych win, aby poprawić ich smak. Doprawianie win na szeroką skalę spowodowało nawet w XVI wieku wprowadzenie zakazów, zabraniających kupcom tego procederu. Jednak na terenach Rzeczypospolitej sporządzano wermuty niemal 200 lat wcześniej nim zajął się tym Antoni Carpano – Włoch uważany za ojca współczesnych wermutów.
Receptura Dragmy to swoisty hołd dla tej historii, za jej finalny kształt odpowiada Bogumił Rychlak – wykładowca akademicki i pasjonat dawnych alkoholi, w swoim dorobku posiadający wiele medali i wyróżnień za przepisy absyntów, bitterów, czy likierów. Jest także największym w Polsce kolekcjonerem etykiet wermutów. Wspólnie z zespołem Dragmy odtworzył dawne receptury, którym nadał nowoczesny, bardziej zniuansowany i zwiewny charakter. Nad finalnym smakiem od strony technologicznej czuwał Balazs Haga, węgierski enolog, który w przeszłości stał na czele słynnych winiarni, takich jak Sauska, czy Bock, a obecnie zajmuje się konwersją winnicy Kristinus na uprawę biodynamiczną. Jego wkład w Dragmę to zdecydowany krok w stronę natury.
W stworzeniu koncepcji oraz identyfikacji wizualnej, graficznej i fotograficznej Dragmę wspierała agencja Pierwszy Serwis z Kubą Janickim na czele.
Dragma dostępna będzie w dwóch klasycznych dla tego trunku wariantach: białym extra dry, czyli półwytrawnym o mocy 17,5% oraz czerwonym słodkim o mocy 17%.
W obu wermutach kluczową rolę odgrywają wina. W przypadku białego wermutu bazę stanowi Furmint z uważanego za jeden z najlepszych w historii 2017 roku od niekwestionowanej gwiazdy regionu Tokaj – Jánosa Árvaya W czerwonym winie podstawę stanowi zaś Cabernet Franc 2018 od Zoltána Günzera z regionu Villany. Tutaj również mamy do czynienia ze znakomitym rocznikiem, a dodatkowo dwunastomiesięcznym leżakowaniem we francuskiej beczce dębowej, które wnosi do wermutu gładkie garbniki.
Poza winami w smaku Dragmy odnaleźć będzie można macerowane na zimno dzikie, naturalne zioła i przyprawy korzenne, m.in.: kolendrę, tatarak, imbir, goździki czy lukrecję, z których znaczącą część pozyskiwana jest w zrównoważony sposób z dziewiczych terenów Puszczy Białowieskiej. To, co najlepsze w winie i przyprawach w procesie maceracji uwydatnia kapka idealnie ułożonego spirytusu z Pomorza, o łagodnym zapachu i mocy 96,5%. Dragma dosładzana jest cukrem winogronowym, a nie buraczanym lub trzcinowym, nie jest także barwiona karmelem.
Planowana premiera Dragmy to przełom lipca i sierpnia. Będzie dostępna w wiodących koktajlbarach i wybranych sklepach specjalistycznych, a także przez stronę dragma.pl – na której znaleźć można także autorskie przepisy na koktajle.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.