Drouet et Fils

producent koniaku z Salles d’Angles, właścicielem firmy jest Patrick Drouet. Mają 74 akry winnic – 70% w regionie Grande Champagne i 30% w Petite Champagne. Historia destylarni sięga pierwszej połowy XIX wieku, założył ją w 1848 roku Jean L’Homme. Pradziadkowie obecnego właściciela – Ulysse i Elina Dumargue, a następnie dziadkowie – Irène Dumargue i Gabriel Drouet pracowali w destylarni Jeana L’Homme. W 1969 roku rodzina Drouet odkupiła majątek dawnego pracodawcy – winnicę i destylarnię. Obecnie mają dwa nieduże alembiki o pojemności 1000 l każdy. Wina destylowane są razem z osadem, co daje większą koncentrację aromatów. Wykorzystują niemal wyłącznie wina z winogron ugni blanc, w bardzo niewielkim stopniu colombard – z własnych winnic. Beczki z francuskiego dębu mają pojemność 250 i 400 l. Za kupażowanie koniaków odpowiada Patrick Drouet. Kolekcja koniaków obejmuje: VS, VSOP, Fine Mélina, Réserve de Jean, XO Ulysse, XO Cigar, Paradis de Famille. Ten ostatni to unikatowa edycja, pochodzi z 1969 roku, a ojciec obecnego właściciela, Gérard Drouet, destylował trunek w maleńkim 400 l alembiku. Edycje XO to kupaże koniaków ok. 20-letnich. Firma butelkuje też Pineaux des Charentes w kilku wersjach: Blanc, Rosé, Gabriel, X’cep i Mathilde.

Drouet et Fils VSOP

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.