Podczas Festiwalu w Jastrzębiej Górze firma Pernod Ricard premierowo zaprezentowała drugą kolekcję ekskluzywnych whisky Secret Speyside. Tym razem cała seria liczy 15 whisky, z czego w Polsce dostępnych jest 10. Zabutelkowano whisky z czterech destylarni z regionu Speyside, najmłodsze w wieku 24 lata. Tak jak poprzednio, są tu bardzo limitowane beczki z nieistniejących już destylarni, w tym po raz pierwszy w serii beczka z zamkniętej i wyburzonej w 2013 roku destylarni Imperial oraz rzadkie beczki rocznikowe z pojedynczych destylacji z destylarni, które wciąż działają. Wyjątkowa oprawa graficzna powstała we współpracy z renomowanym brytyjskim studiem Sabina Savage, które przygotowało ręczne ilustracje do każdego opakowania. Wszystkie whisky są butelkowana w mocy beczki i bez filtrowania na zimno.
Braeval 26YO Secret Speyside (53%)
Dojrzewająca w beczkach z amerykańskiego dębu pierwszego napełnienia. W aromacie sporo wanilii, mleczna czekolada, prażone ziarno, mango, kokos, brzoskwinie. W smaku jabłka, pieczone jabłka, gruszki, śliwki, soczysta brzoskwinia, skórki pomarańczy, delikatna słoność. W finiszu ziołowość, kwaskowe jabłka, taniczność, lekka słoność, tytoń.
27/28/28/8,5=90,5
Miltonduff 24YO Secret Speyside (52,1%)
Dojrzewająca w beczkach typu hogshead oraz beczkach z amerykańskiego dębu pierwszego napełnienia. Aromat delikatny – jabłka, gruszki, nutka kwiatowa, czarny bez, skórki pomarańczy i kwaśne winogrona. W smaku jabłka i gruszki, ume (japoński owoc podobny do śliwki), jagody leśne, ale też zioła, propolis, kit pszczeli, karmel. W finiszu dużo propolisu, kwaśne i gorzkie jabłka, cynamon i miód.
27,5/28,5/28,5/9=93,5
A’Glac Charrann 27YO (Imperial) Secret Speyside (49,8%)
Amerykański dąb. Aromaty śliwek, gruszek, moreli, jabłek, powideł morelowych i wiśniowych, miodu, wosku, kremu waniliowego. Ustach bardzo dojrzałe jabłka – słodkie, gorzkie, kwaskowe, czarna porzeczka, czekolada z pomarańczami, orzech laskowy, odrobina cytryny, taniczność, tytoń. Finisz kwaskowy, bardzo przyjemny – sporo jabłek, kwaśne gruszki, kwaśne śliwki, korzenność.
28/28,5/29/9=94,5
Glen Keith 31YO Secret Speyside (48,9%)
Beczki pierwszego napełnienia z amerykańskiego dębu. W aromacie: słodkie jabłka, gruszki, maliny, mandarynki, ziemistość, korzenie. W smaku cierpka, gorzkie jabłka, gorzkie śliwki, kwaśne gruszki, białe winogrona, skóra, nuty domowego dżemu morelowego i soczystej śliwki są dopełnione posmakiem ciemnej czekolady i pikantnego imbiru. W finiszu zaskakująca nuta słodka, słodkie jabłka i gruszki, ale zaraz tytoń, skóra, słoność, delikatnie cynamon. Bardzo ciekawa, kontrastowa whisky.
28,5/28,5/29/9=95
Caperdonich 27YO Secret Speyside (49,2%)
Amerykański dąb. W aromacie dużo kwaskowych jabłek, kwaskowe gruszki, japońskie owoce ume i tarta cytrynowa, świeży imbir, nuty mlecznej czekolady. W smaku gruszki, brzoskwinie, morele, jabłka, jeżyny, lekka słoność, oleistość. W finiszu ziołowość, brzoskwinie, wosk, kwaśny agrest, kwaśne jabłka, propolis.
28/28/28,5/9=94
Caperdonich 27YO Peated Secret Speyside (54,4%)
Amerykański dąb. W aromacie znajdziemy grillowanie krewetki, uprażone ziarno, egzotyczne drewno – heban. W smaku tanicznie, dużo nut cytrusowych, grillowanie krewetki jak najbardziej, lekka słoność. W finiszu grillowanie solone limonki, wędzone śliwki, delikatny elegancki jest ten torf z lekkim posmakiem cynamonu. Bardzo elegancki jest ten torf.
28/28/28,5/9=94