Do niedawna najmniejsza, oraz jedna z najbardziej urokliwych destylarni w Szkocji – Edradour – mieszcząca się w miasteczku Pitlorchly, od 2018 roku zwiększa moce produkcyjne. Projekt budowy drugiej, bliźniaczej destylarni – Edradour II – zakłada wierną kopię aparatury destylacyjnej ze starego budynku. Obie destylarnie będą działały równolegle. Tym samym możliwe będzie skrócenie trybu pracy z sześciu do pięciu dni, równocześnie ze zwiększeniem produkcji ze 125 tys. l do 200 tys. l spirytusu rocznie. Powstaje także nowy magazyn leżakowania, dzięki któremu będzie możliwe przechowywanie 25 tys. beczek whisky zamiast 6 tys. jak do tej pory. Dzięki połączonej mocy obu destylarni, potencjalne moce produkcyjne (być może w przyszłości) sięgną 500 tys. litrów spirytusu rocznie. Jest to odpowiedz destylarni na stałe wzrastający popyt na whisky.
Edradour ma najmniejsze w Szkocji alembiki, jeszcze dopuszczalne przez prawo w Wielkiej Brytanii. Mniejsze uznane byłyby za przenośne i mogłyby być zakwestionowane przez brytyjski Urząd Skarbowy, jako służące do nielegalnej produkcji alkoholu.