Degustacje, Spirits
rum

Duński Skunk

Duński Skunk

Udostępnij:

5 września Krzysztof Piaseczny z Rum Explorer zorganizował degustację rumów Sostenible z Dominikany i mocno estrowych rumów Skunk z Danii. Degustację prowadził Bintu Singh, który jest twórcą marki Skunk. Wspólnie z bratem Joshuą Singh prowadził w Danii firmę importującą rumy 1433. Obecnie robi rumy na Dominikanie i w Danii, a także ma swój gin, prowadzi firmę A Clean Spirit. Używają biodegradowalnych surowców do swoich opakowań i z ekologicznych upraw do produkcji rumu.

Na markę Sostenible spuśćmy zasłonę milczenia, nie są to dobre rumy, mimo tego, że unikatowe jak na Dominikanę, bo są destylowane ze świeżego soku z trzciny cukrowej, a nie z melasy. Są jednak bardzo lekkie i praktycznie wyłącznie do Cuba libre czy daiquiri. Skunk to jednak ciekawe przedsięwzięcie, warte bliższej uwagi.

Skunk Rum Hooded Cask no 1 (60,5%)
Fermentacja w drewnianych kadziach trwa ok. 17-18 dni z wysoko estrowymi drożdżami i wykorzystaniem dundru, na wzór rumów z Jamajki. Organiczna melasa sprowadzana jest z Paragwaju. Destylują do mocy 85%. Leżakował 75 dni w mocno wypalonych dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu. Beczki zalano z mocą 65% i w krótkim czasie stracił aż 4,5% mocy. Zapach bardzo owocowy, pełen tropikalnych owoców, bananów, ananasa, marakuji, nuta naftowa. Smak owocowy, ale i taniczny. Banany, ananasy, papaja, pomarańcze, tytoń, siarka, nafta. W finiszu jest dużo cierpkości, sodowość, tytoń, śliwki, mirabelki, morele, banany, masa ananasów, bardzo rześko, lekkie szczypanie jak jambu.
4.5/5
27,5/27,5/27,5/8,5=91

Skunk Rum Spotted Batch#2 (69,3%)
Ta sama produkcja, co w przypadku Skunk Rum Hooded, za wyjątkiem leżakowania w beczkach. Po destylacji moc obniżono do 69,3%. Zapach jest kredowy, moc alkoholu zdusiła owocowość, jest natomiast zapach słodkiej mąki (?). W smaku wyraźna owocowość – banany, ananasy, papaja, soczyste śliwki, mirabelki, brzoskwinie. Finisz dość słodki, lekki – banany, kaszka bananowa, nuty zielone, liście, eukaliptus.
4/5
22,5/26/24,5/7=80

Skunk Rum Batch#1 (69,3%)
Fermentacja 2,5 tygodnia z udziałem drożdży do fermentacji ziół (mint east). Bardzo oleisty. Zapach estrowy, owocowość została niemal zupełnie przykryta przez wysoką moc alkoholu, jest zapach tropikalnego wilgotnego lasu, egzotycznego drewna, roślin, ziół, korzeni, a także bananów. W ustach potężny, dużo ciężkiej melasy, dużo estrów, nuty umami, soi, grzybów, soli, ale też ananasów. W finiszu banany, fermentujące egzotyczne owoce, opieńki, wilgotna kora. Moc alkoholu dusi owoce w finiszu, a eksponuje nuty mdłe, umami.
4/5
23/26/23,5/7=79,5

Skunk Rum Striped Batch#1 (69,3%)
Fermentacja 2,5 tygodnia z udziałem drożdży do fermentacji ziól (mint east). Oleisty. W aromacie nutka lekko piekarnicza, mineralna, sodowa, wapienna. W smaku słone, bardzo taniczne – tytoń, herbata, mieszanka sosów – sojowy, miętowy i teriyaki i ciężki słód. Finisz zaskakująco lekki i przyjemnie owocowy – śliwki, bardzo dojrzałe owoce, dziwny posmak chleba świętojańskiego.
4/5
22,5/26,5/26,5/7,5=83

Skunk Rum Distillery Strength (85%)
To edycja Skunk Rum Spotted, ale z mocą alembika, nie butelkowana oficjalnie. Zapach zduszony przez moc alkoholu, ale czuć owocowość, zwłaszcza banany i ananas, ale też kreda. W ustach potężne – na pierwszym planie tropikalne owoce, w tle nuty mączne, słodu i jakaś gorzka ziołowość. W finiszu jest dużo umami, soja, sól, trawiastość i gorycz głogu. Pali gardło.
3.5/5
23/25/23/7=78

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.