Destylarnia Glen Moray wprowadziła na rynek w pełni torfową wersję 12-letniej whisky Smoky. Leżakowała w połączeniu beczek z amerykańskiego i europejskiego dębu. Whisky dołącza do niedawno odświeżonej linii Heritage destylarni, obok 12-, 15- i 18-letnich wersji.
– Wprowadzenie na rynek 12-letniego Smoky to dla nas kamień milowy. Odkąd w 2010 roku zaczęliśmy używać torfu, cierpliwie dojrzewaliśmy nasze trunki. Teraz z dumą prezentujemy nasz pierwszy w pełni torfowy, leżakowany single malt Glen Moray w core range – mówi Iain Allan, globalny ambasador marki w Glen Moray. – Wytwarzana wyłącznie z torfowanego jęczmienia, whisky ta doskonale komponuje się z wpływem beczek z dębu europejskiego i amerykańskiego. Dąb amerykański zapewnia gładką, słodką bazę, oferując nuty wanilii i karmelu, podczas gdy dąb europejski dodaje warstwy przypraw, subtelne taniny i głębię. Eksploracja beczek była sercem naszej działalności od wielu lat i pozostanie kluczowym obszarem zainteresowania w przyszłości. Ta edycja doskonale uosabia to, co reprezentuje Glen Moray: dziedzictwo, eksplorację i pasję do whisky o wyjątkowej jakości.
Glen Moray Smoky butelkowana jest z zawartością alkoholu 46,3% i niefiltrowana na zimno, ma aromaty delikatnego dymu zmieszanego z owocami sadowymi i wanilią.
Dwunastoletnia whisky single malt Glen Moray Smoky będzie dostępna na całym świecie, jej polskim dystrybutorem jest United Beverages.






