El Barro Espadin 

Mezcal z małej destylarni Cuentacuentos Cuish, produkowany przez Maximiliano „Serafin” García Gerónimo na niewielkim zboczu wzgórza San Dionisio Ocotopec. Agawa jest gotowana przez 72 godziny w tradycyjnym podziemnym piecu zwanym horno, a następnie mielona przez kamienny młyn tahona, który ciągną konie. Naturalna fermentacja trwa 5-6 dni. Alkohol jest podwójnie destylowany w miedzianych alembikach, odbiór destylatu jest z niską mocą ok. 48%.
Grafika na butelce przedstawiają oposa. Według legendy stary opos (Tlacuache El Viejito) ukradł mezcal demonom, aby służyć ludzkości. Opos zajmuje miejsce obok jaguara, orła i osła w mitologii Zapoteków. Motto Cuentacuentos brzmi: Mezcal łączy ludzi, historie czynią nas przyjaciółmi.
Ich mezcal z agawy odmiany espadin ma zapach czarnej porzeczki, śliwek, wędzonych śliwek, sadzy, palonego karmelu, kiszonych kaparów. W smaku wędzona czarna porzeczka, wędzona śliwka, miód, kapary, ziemistość. Finisz bardzo ziemisty, dużo czarnej porzeczki, kapary, czarny bez, wosk, słoność.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.