W 1882 roku angielski emigrant, William Hinton, zbudował w Funchal, około kilometr od portu, fabrykę rumu Torreão, która lepiej znana jest jako Engenho da Hinton. William przybył na wyspę w 1838 roku, już w 1845 roku zaczął destylować rum. Zakład rozbudował jego syn, Harry Hinton, sprowadzając z Anglii wielkie maszyny parowe. Była to największa fabryka rumu na Maderze. Zatrudniali 230 robotników, przerabiali dziennie ponad 600 ton trzciny cukrowej. Niestety, wysokie koszty produkcji i spadek popytu na rum z Madery sprawiły, że w 1986 roku zakład zamknięto, sprzedano go miastu. W 2004 roku powstał tu park Santa Luzia, zachowano do dzisiaj komin i fragmenty maszyny parowej, ale w parku nie ma żadnej tablicy pamiątkowej po fabryce. Spadkobiercy rodziny Hinton nadal produkują rum pod rodzinna marką w nowym zakładzie Engenho Novo. W największym barze z rumem w Funchal można jeszcze spróbować ostatnich butelek rumu z Torreão, zachowało się też jeszcze trochę beczek w magazynach Engenho Novo, są wykorzystywane do tworzenia blendów.