rum zawdzięcza imię Olaudah Equiano, który był XVIII wiecznym abolicjonistą, walczył o zniesienie niewolnictwa. Zestawiany z rumów z Afryki (Gray Distillery na Mauritiusie) i Karaibów (Foursquare na Barbadosie), z beczek po bourbonie i koniaku. Za zestawienie odpowiadali: Ian Burrel, globalny ambasador rumów, podróżnik i Richard Seale, master blender, właściciel i menadżer destylarni Foursquare. Piękna pomarańczoworuda barwa. Aromat bardzo przyjemny, nie nadmiernie słodki, egzotyczny, sporo cynamonu, śliwki w occie. Smak to bardzo dużo przypraw korzennych, słodki tytoń, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, skóra, słodka nutka gruszkowej słodyczy. Rozgrzewający, korzenny finisz, orzechy, gałka muszkatołowa, cynamon, tytoń. Moc – 43%. W Polsce w ofercie Vininova.
Powiązane artykuły
Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]