Évadé to marka dedykowana francuskiej whisky single malt, stworzona koncepcyjnie w 2019 roku przez dystrybutora i bottlera Whiskies du Monde. Jest to firma, która importuje z całego świata nie tylko whisky, także m.in. rumy, współpracuje z destylarniami m.in. w: Japonii, Indiach, Australii, USA, Tajwanie, Korei, Meksyku, na Karaibach, w Ameryce Południowej, Łacińskiej, w Azji… Firma działa od 1999 roku , została założona przez Alaina Ponyoizeau, byłego menedżera koncernu Allied Domecq. Kolekcja Évadé to whisky robione z francuskiego zboża, pochodzące z francuskiej destylarni, destylowane w szarentejskich alembikach, dojrzewające we francuskich beczkach. Tyle, że właściciel marki nie zdradza, z którą konkretnie destylarnią współpracuje. Nie barwione, nie filtrowane na zimno.
Dotychczas ukazały się trzy whisky single malt. W Polsce w ofercie Spirit Depot. Jak smakują?
Évadé French Single Malt (40%)
Whisky w wieku 3-5 lat, leżakowana w aż sześciu rodzajach beczek: nowe i stare beczki z francuskiego dębu, nowe beczki z amerykańskiego dębu, po bourbonie, po koniaku i po czerwonym burgundzie. W aromacie dużo słodu, słodkiego, pilzneńskiego, zielone ziarna jęczmienia. Smak też bardzo zielony – zielone ziarno, mleczko zbożowe, trawy, mineralność, korzenie traw, do tego słodycz poziomki. W finiszu jest sól, jest owocowość – dojrzałe jabłka, czerwone owoce, nawet jagody, mineralność, nawet metaliczność i eukaliptus.
26,5/26,5/26,5/7,5=87
Évadé French Single Malt Wine Cask Finish (43%)
Whisky w wieku 3-5 lat, leżakowana w beczkach po czerwonym burgundzie. Zapach słodu, rodzynek, winogron, śliwek, jabłek, mineralność. W smaku zielony słód, zielone jabłuszko, zielone gruszki, białe winogrona, mineralność, metaliczność, eukaliptus, bardzo rześko. W finiszu jest nutka wiśni, pestek wiśni, rodzynki, kwaskowe białe winogrona, papierówki, metaliczność, eukaliptus.
26,5/26,5/26,5/7,5=87
Évadé French Single Malt Peated (43%)
Whisky w wieku 4-7 lat, leżakowana w beczkach po bourbonie z Heaven Hill oraz w amerykańskim dębie. Torf hamburski, 35 ppm. Zapach bardzo mocno torfowy – wędzenie, nuty kamienne, omułki, wędzone szproty, ale też jabłka i gruszki w tle. Dość dziwne połączenie. Smak raczej lekki, sporo mineralnego torfu, korzenność, jabłka i miód, lekko nuta malin. Finisz jest pełen słodkiego, miodowego torfu, słodkich malin, jabłek malinowych.
23,5/24,5/25/7=80