Degustacje
degustacje, gin, rynek

Festiwal ginu w Wiedniu

Festiwal ginu w Wiedniu

Udostępnij:

W dniach 3-4 maja odbyła się piąta edycja Vienna Gin Festival. Wydarzenie odbyło się w Semperdepot Wien, w samym centrum Wiednia. Przez te dwa dni można było spróbować ponad 150 butelek – ginów oraz produktów z nimi związanych, prezentowanych przez 30 wystawców. Dodatkowo odbyło się dziesięć sesji master class, w tym jedna w języku angielskim.

Tegoroczny festiwal był inspirowany latami 20 ubiegłego wieku. Zaczynając od muzyki, o którą dbał DJ, aż po specjalne występy, mające uatrakcyjnić program wydarzenia. Organizatorzy zapewnili strefę food & chill, gdzie można było skorzystać z oferty gastronomicznej przygotowanej specjalnie na ten event, chwilę odpocząć, porozmawiać ze znajomymi oraz nawiązać nowe kontakty. W tej strefie znajdowało się również upcycling station (można było np. kupić lampy zrobione z butelek po ginie) oraz merch shop (sklep z gadżetami).
Poza szeroko rozpoznawalnymi markami jak Tanqueray czy Hendrick’s, zaprezentowało się wiele lokalnych destylarni z Wiednia, Styrii i pozostałych regionów Austrii. Nie zabrakło nawet reprezentacji ginów z Australii czy Japonii.
Zgodnie z obowiązującymi trendami pojawia się też coraz więcej propozycji napojów bezalkoholowych. Giny były serwowane w formie do degustacji lub w formie gin & tonic, w zależności do życzenia gości. Dodatkowo niektórzy wystawcy przygotowali bardziej rozbudowane propozycje koktajlowe.
Bezdyskusyjnie najważniejszą premierą festiwalu była prezentacja Hendrick’s Gin Grand Cabaret. W mojej opinii bardzo udana. Bardzo dobrze zbalansowany gin z wyraźnymi nutami brzoskwini, ananasa. Jednakże najbardziej interesującymi ginami jakie miałam okazję spróbować były – stosunkowo świeże na rynku europejskim: Porfidio Dry Agave Gin (2018) oraz Porfidio The.Juniper.Tree. Kolejnym produktem, który zwrócił moją uwagę był Kaffee Gin od Brenngeist. Jest to zdecydowanie jeden z najlepszych alkoholi tworzonych z kawą jaki miałam okazję spróbować. Zwróciła też uwagę oferta MOTs Distillery, mikrodestylarnii ze Styrii założonej w 2022 roku. Miałam okazję porozmawiać z właścicielami o ich produktach, historii stosunkowo młodej destylarni oraz nowatorskiej koncepcji tworzenia ginów. Ich pierwszym produktem był Thai Gin – inspirowany Azją, Tajlandią w którym użyte zostały przyprawy charakterystyczne dla kuchni tajskiej. Po rozmowie spróbowałam typowy Buddha’s Hand Gin, który smakuje jak tarta cytrynowa w płynie z akcentem botaników charakterystycznych dla ginu.
Podczas Festiwalu nie brakowało ciekawostek, takich jak: hemp gin (gin z konopiami), gin kawowy, giny kolorowe. Pojawiła się też oferta ginów starzonych (barrel aged). Oferta ginów poszerza się coraz dynamiczniej o kolejne ciekawe pomysły z użyciem owoców leśnych i tarniny.
Podsumowując: impreza była niezwykle udana. Frekwencja dopisała, interesujące i nowatorskie alkohole, pokazujące najnowsze trendy w produkcji ginów na świecie. Niezwykle ciekawi mnie, co producenci zaproponują za rok.
A oto trzy najciekawsze giny wiedeńskiego festiwalu:

Porfidio The.Juniper.Tree. (47%)

Bardzo ciekawe i jedyne w swoim rodzaju giny. Stworzone na bazie agawy, leżakowane przez 5 lat w nowo napełnionej beczce z kasztanowca. Producent wyróżnia sześć botaników: jałowiec, kwiaty agawy, kwiaty opuncji z gatunku tuna, kwiaty pitaja (smoczego owocu), sok z łodyg agawy oraz słodkie jadalne kasztany. Egzotyczny, mocy alkoholu zupełnie nie czuć, bardzo delikatny, w odczuciu zdecydowanie gęstszy od tradycyjnych ginów, syropowy. Aromat słodki, syropowy, leśny, kaktus, igły z drzew iglastych, kwiaty, miód, syrop z igieł drzew iglastych. W smaku: syrop, agawa, orzeźwiający jałowiec, cytrusy, leśny miód spadziowy. Finisz słodko-gorzki, leśny, kaktus, orzeźwienie, jałowiec.

4.5/5

28/27/27/9=91{av-rekomeduje]

Brenngeist Kaffee gin (39%)

Limitowana edycja z 2024 z wykorzystaniem ziaren od ORO Caffé, jedynie 120 butelek 0,5 l na batch. W aromacie głównie nuty kawy i toffi, towarzyszące klasyczne aromaty zapachowe ginu. Porządny, dobrze zbalansowany gin, z wyraźnymi nutami świeżej kawy, idealnie łączącymi się z aromatami jałowca oraz pozostałych botaników użytych do produkcji. Po dodaniu toniku smakuje jak bardzo dobre espresso tonic.

4.5/5

28/26/25/9=88

Gin Sul Laranjal

Gin z Hamburga, nowa limitowana edycja 2024, marka należy do Jägermeister. W aromacie subtelne nuty pomarańczy oraz jałowca. Smak: bardzo delikatna skórka z pomarańczy, owoc pomarańczy, delikatnie zioła, słodycz. Finisz to słodkie pomarańcze.

4/5

26/25/25/8=84

Zuzanna Trzeciak

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje

Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]

Degustacje
degustacje, single malt, whisky szkocka

20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]

Degustacje
degustacje, likier, wódka

Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]

Degustacje, TV
wódka
Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.