To będzie prawdziwe święto wszystkich fanów whisky w kraju. W dniach 14-15 października w stolicy odbędzie się 3. edycja festiwalu Whisky Live Warsaw. Na uczestników imprezy czeka wiele szlachetnych odmian tego trunku oraz możliwość łączenia go z jedzeniem. Wnętrza hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport, który po raz kolejny stanie się miejscem spotkań klientów indywidualnych, blogerów, dziennikarzy, restauratorów, hotelarzy, hurtowników i przedstawicieli świata biznesowego.
Podczas festiwalu zaprezentuje się 55 wystawców z 15 krajów. Swój udział w Whisky Live Warsaw 2016 zapowiedzieli światowi producenci alkoholi z segmentu premium, jak również unikalne destylarnie z wszystkich kontynentów (w tym craft distilleries ze Stanów Zjednoczonych), zapewniając uczestnikom prawdziwą podróż smakową po różnych zakątkach świata. – Atmosfera na festiwalu sprzyjać będzie wymianie opinii na temat różnorodności whisky oraz trendów zarówno na krajowym, jak i światowym rynku – przekonuje Jarosław Buss, organizator Whisky Live Warsaw. W ostatnich latach bardzo modny stał się tzw. food pairing, czyli łączenie whisky z innym produktami, dlatego swój udział w imprezie w roli wystawców zapowiedzieli producenci m.in.: czekolad, cygar, suszonego mięsa, a nawet lodów.
Jedną ze stałych atrakcji festiwalu są zamknięte sesje, tzw. Master Class, na których w małych grupach (nie więcej niż 25 osób) odbywa się degustacja unikatowych, limitowanych, niszowych edycji whisky prowadzona przez przedstawicieli destylarni. W tym roku przewidzianych jest kilka bloków tematycznych, m.in. sesja Master Class Glenfarclas – „podróż przez dekady”, na której zaprezentowane zostaną whisky z lat ’60 ’70 ’80 ’90, a spotkanie poprowadzi osobiście George Grant, właściciel destylarni, będący przedstawicielem szóstego już pokolenia rodziny.
Organizatorzy festiwalu pomyśleli nie tylko o miłośnikach dobrych trunków, ale również wykwintnego jedzenia. Specjalnie dla nich odbędzie się ekskluzywna sesja food pairing przy współudziale Jarosława Walczyka z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Gość specjalny Whisky Live Warsaw 2016 jest szefem kuchni w restauracji Strefa w Warszawie oraz zdobywcą tytułu „Szef Kuchni Roku 2015”.
Swoją obecność na festiwalu zapowiedział Ian Chang, master blender wschodzącej azjatyckiej gwiazdy whisky, czyli tajwańskiego Kavalana. W Warszawie pojawią się również: Jan Beckers – ambasador marki Douglas Laing, uznanego na świecie niezależnego bottlera, założonego w 1948 roku. Listę gości specjalnych zamykają Steven Sweeney – przewodniczący polskiego oddziału Scotch Malt Whisky Society oraz Ingvar Ronde, wydawca klasycznej Malt Whisky Yearbook.
Tegoroczną edycję festiwalu uświetni także obecność uznanego konkursu barmańskiego Diageo Reserve World Class, organizowanego nieprzerwanie od 2009 roku w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”.
Od pierwszej edycji Whisky Live Warsaw partnerem strategicznym wydarzenia jest marka „Krosno”, która od 1923 roku jest liderem branży szkła gospodarczego w Polsce i renomowanym producentem na świecie. Od niemal 90 lat zakłady „Krosno” produkują szklane wyroby formowane ręcznie w bardzo szerokiej gamie produktowej.
Więcej informacji o Whisky Live Warsaw 2016 można znaleźć na oficjalnej stronie festiwalu www.whiskylivewarsaw.com. Poprzez stronę festiwalową prowadzona jest sprzedaż biletów (jednodniowych i dwudniowych) oraz wejściówek na sesje Master Class.
***********
Whisky Live Warsaw – impreza organizowana pod szyldem Whisky Live przez Tudor House, miejsce spotkań klientów indywidualnych, blogerów, dziennikarzy, restauratorów, hotelarzy, hurtowników i przedstawicieli świata biznesowego. Na świecie wydarzenie organizowane jest od 2000 roku. Pierwsza edycja odbyła się w Londynie, by od tamtego czasu objąć swoim zasięgiem 28 miast na całym świecie.
Tudor House (www.tudor-house.pl) – działający od 1995 roku na polskim rynku największy importer alkoholi typu Premium. Właściciel firmy – Jarosław Buss – jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie whisky. Jako pierwszy Polak w historii sędziował prestiżowe zawody World Whiskies Awards, odbywające się raz do roku w Londynie.