W dniach 25-26 sierpnia w Jastrzębiej Górze odbyła się kolejna edycja Festiwalu Whisky. Impreza ma już swoją stałą topografię, co roku większość wystawców melduje się ze stoiskiem w tym samym miejscu, dzięki czemu łatwo poruszać się po terenie. Z nowych wystawców był w tym roku Trend Spirits ze swoimi whisky oraz warszawskie producent „whisky” bezalkoholowej. Zabrakło stanowiska marki Macallan, za to przykuwała wzrok marka szkockiej blended whisky Deacon (Pernod Ricard), prezentowana w wojowniczym anturażu.
Do spróbowania było myślę, że co najmniej tysiąc otwartych butelek – single malt, bourbon, rye, corn, blended, do tego likiery na bazie whisky, bardzo dużo stanowisk koktajlowych. Osobną prywatną przestrzeń niedaleko latarni morskiej Rozewie miała marka The Famouse Grouse. Były wędzone ryby na whisky Talisker i hamburgery z sosami na whisky Highland Park. Masa konkursów i gadżetów do wygrania, machina marketingowa wystawców sprawnie pracowała. Gorzelnia Podole Wielkie przywiozła beczki ze starzonymi okowitami i to był jedyny wyjątek w świecie whisky.
Były trzy whisky specjalnie zabutelkowane na Festiwal: Bruichladdich 9YO (D.2013, B.2022) Micro-Provenance 2nd fill Pauillac, Dom Whisky Collection, Aberfeldy Single Malt Scotch Whisky Exceptional Cask 15YO Single Cask Oloroso Sherry – Exclusively for Dom Whisky oraz GlenDronach 29YO Pedro Ximénez Exclusively for Dom Whisky Single Cask 6738. Natomiast hitem sprzedażowym w sklepie festiwalowym była Ardbeg 13YO Anthology The Harpy’s Tale.
Wieczorami odbywały się koncerty. Gwiazdy mniejszego formatu, niż w poprzednich latach – pierwszego dnia Latające Talerze z repertuarem Ciechowskiego, drugiego Róże Europy. W dzień słońce mocno grzało i w pozbawionym klimatyzacji dużym namiocie festiwalowym było bardzo duszno, sugestia na przyszły rok – klimatyzacja jest tu niezbędna. Pod dostatkiem było wody do picia. Z rzeczy brzydkich, zdarzało się, że cham jakiś gasił cygaro w płuczkach kieliszków.
Za rok dziesiąta edycja Festiwalu w dniach 23-24 sierpnia. Zapewne można spodziewać się jubileuszowych niespodzianek.
Najwyżej ocenione nowości Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze
Marka | Kraj | Rodzaj | Dystrybutor | Punkty |
Benromach 40YO (57,6%) | Szkocja | single malt | AN.KA Wines |
96,0 |
Benriach 30YO The Thirty Four Casks Matured (46%) | Szkocja | single malt | Brown-Forman |
96,0 |
Elijah Craig Straight Rye (47%) | USA | rye whiskey | United Beverages |
95,5 |
Royal Brackla 21YO Sherry Cask Finish (46%) | Szkocja | single malt | Bacardi |
95,0 |
GlenDronach 29YO Pedro Ximenez Puncheon for Dom Whisky | Szkocja | single malt | Brown-Forman |
95,0 |
Elijah Craig Barrel Proof 12YO (60,4%) | USA | bourbon | United Beverages |
95,0 |
Hazelburn 21YO bottled 2022 (46%) | Szkocja | single malt | M&P |
94,5 |
Dewar’s 32YO Double Double Aged (46%) | Szkocja | blended | Bacardi |
94,5 |
Loch Lomond 46YO (45,3%) | Szkocja | single malt | M&P |
94,0 |
Glen Keith 25YO Secret Speyside (43%) | Szkocja | single malt | Pernod Ricard |
94,0 |
Elijah Craig 18YO 1.19.23 (45%) | USA | bourbon | United Beverages |
94,0 |
Dewar’s 27YO Double Double Aged (46%) | Szkocja | blended | Bacardi |
93,0 |
Caperdonich 21YO CP004 Peated Secret Speyside (48%) | Szkocja | single malt | Pernod Ricard |
92,5 |
Ardbeg 13YO Anthology The Harpy’s Tale (46%) | Szkocja | single malt | Moet Hennessy |
92,0 |
Elijah Craig Small Batch (47%) | USA | bourbon | United Beverages |
91,5 |
Benriach Cask Edition 1994 Oloroso Puncheon Cask 2061 (53%) | Szkocja | single malt | Brown-Forman |
90,5 |
Woodford Reserve Master’s Collection Batch Proof 118.4 Proof (59,2%) | USA | bourbon | Brown-Forman |
90,5 |
Benriach Cask Edition 1998 Pedro Ximenez Puncheon Cask 5944 (53,9%) | Szkocja | single malt | Brown-Forman |
90,0 |
Benriach Cask Edition 1994 Virgin Oak Barrel 7031 (53,6%) | Szkocja | single malt | Brown-Forman |
90,0 |