jedna z najlepiej znanych kanadyjskich whisky, destylowana w Kittling Ridge w Gimsby, w pobliżu słynnego wodospadu Niagara. Alkohol jest tu destylowany w dwóch tradycyjnych miedzianych alembikach. Obecnie produkowane whisky to: Barrel Select, Copper Pot, Double Barrel Reserve, Confederation Oak Reserve, Heart of Gold Reserve, Port Wood Reserve, John’s Private Cask No. 1, Small Batch Reserve oraz likier Whisky Cream Liquor. Wcześniej produkowana była też ciekawa whisky Three Grain, destylowana z kukurydzy, żyta i jęczmienia, jej następczynią jest Confederation Oak Reserve, stworzona przez bland mastera Johna Halla. Tak naprawdę jest to mieszanka trzech starzonych destylatów, gdyż każde zboże nie tylko było osobno destylowane, ale też leżakowało w beczkach przed zmieszaniem. Whisky ta leżakuje w białym kanadyjskim dębie i ma niezwykły zbożowy smak. Wspaniała jest Forty Creek Premium Barrel Select, finiszowana w beczkach po sherry, jest mieszanką 6-10 letnich destylatów z: żyta, jęczmienia i kukurydzy. W nosie ziarna kawy, w ustach kawa z mlekiem, czekolada i cukierek maślany butterscotch. W marcu 2014 roku marka Forty Creek została przejęta przez grupę Campari za 133,7 mln euro.