Frangelico

likier na orzechach laskowych, z dodatkiem ziół i jagód oraz kakao i wanilii, barwiony karmelem o mocy 20%. Produkowany w Piemoncie – jak twierdzi producent według starej receptury mnichów opracowanej w XVII wieku. Nazwa pochodzi podobno od ojca Angelico – fra. Angelico. Charakterystyczna butelka przepasana sznurem kształtem nawiązuje do postaci mnicha. Moim zdaniem jest pyszny, mało – bardzo pyszny, smakuje jak orzechowe lody. Podobny smak ma polska Soplica orzech laskowy, jednak jest mocniejsza, no i jednak nie tak dobra. Niektórzy uważają, że Frangelico powinno się dodawać do kawy i pić w  tej formie, moim zdaniem jednak szkoda tak znakomitego likieru by mieszać go z czymkolwiek (na stronie internetowej producenta jest wiele pomysłów na koktajle, wśród nich takie barbarzyństwo jak Frangelico z colą!).

1 komentarz do “Frangelico”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.