Jeden z najdroższych i najrzadszych koniaków świata, nazwany na cześć François Rabelais’a – XVI-wiecznego pisarza i humanisty, który należał do rodziny Frapin, która w Sagonzac zajmuje się winiarstwem od 1270 roku.Tu są winogrona sprzed filoksery, najstarsze kupażowane eau-de-vie są z 1870, a najmłodsze mają ok. 90 lat. Karafka jest ręcznie wykonana z kryształu przez Cristallerie Saint-Louis, z szyjką pokrytą 24-karatowym złotem i grawerowanym motywem winorośli. Wypuszczono zaledwie 600 sztuk, cena – ok. 45 tys. zł, w Polsce w ofercie Ambra. W aromacie: skóra, suszone owoce, zwłaszcza suszone morele i śliwki, suszone skórki pomarańczy, grejpfruta, figi, lukrecja, tytoń fajkowy, delikatnie leszczyna. W ustach – cierpki, tytoniowy, wosk, suszona śliwka, gorzkie nalewy – piołun, nuty korzenne, delikatnie pieprzne, delikatna stara skóra, nuty herbaciane. Finisz bardzo delikatny – zioła, korzenność, koper włoski, szałwia, herbata, nuty grzybowe, a i delikatnie słone, lukrecjowe i również bardzo delikatna pieprzność, do tego suszona pigwa, suszona morela i wosk. Można jeszcze długo się rozwodzić. Genialny koniak.
