Fredericus Secundus – gruzińska destylarnia, która specjalizuje się w przetwarzaniu owoców (figi, pigwy, jabłka, gruszki, morele, mirabelki, ale też typowo orientalne owoce jak: tangerynka, persymona i feihoja). Nazwa nawiązująca do Fryderyka I wskazuje na rodzinne korzenie. Destylarnię zakładali w 1902 roku niemieccy osadnicy – Franz Prozer i Christian Reich. Koleje rodziny były straszne – obozy pracy, zsyłki, prześladowania KGB. Dziś firmę prowadzi wnuk Christiana Reicha. Fermentacja odbywa się w beczkach, w temperaturach 20-25 stopni Celsjusza i trwa od 4 do 8 tygodni. Mają kotłowo-kolumnowy aparat odpędowy. W smaku i aromacie tych destylatów czuć jeszcze brak wprawy, nuty lakieru, pierwsze butelkowanie nastąpiło jednak w 2015 roku. Poza destylatami owocowymi robią także gin rocznikowy pod marką Shkhivana.