Alkohole dnia, Spirits
destylarnie, gin, okowita

Fredericus Secundus

Fredericus Secundus

Udostępnij:

Fredericus Secundus – gruzińska destylarnia, która specjalizuje się w przetwarzaniu owoców (figi, pigwy, jabłka, gruszki, morele, mirabelki, ale też typowo orientalne owoce jak: tangerynka, persymona i feihoja). Nazwa nawiązująca do Fryderyka I wskazuje na rodzinne korzenie. Destylarnię zakładali w 1902 roku niemieccy osadnicy – Franz Prozer i Christian Reich. Koleje rodziny były straszne – obozy pracy, zsyłki, prześladowania KGB. Dziś firmę prowadzi wnuk Christiana Reicha. Fermentacja odbywa się w beczkach, w temperaturach 20-25 stopni Celsjusza i trwa od 4 do 8 tygodni. Mają kotłowo-kolumnowy aparat odpędowy. W smaku i aromacie tych destylatów czuć jeszcze brak wprawy, nuty lakieru, pierwsze butelkowanie nastąpiło jednak w 2015 roku. Poza destylatami owocowymi robią także gin rocznikowy pod marką Shkhivana.

FS2 FS3

Shkhivana Gin 2015 Fredericus Secundus Quince 2014 Fredericus Secundus Pears 2014

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.