16 czerwca w podkrakowskim Dworze Sieraków odbył się krajowy etap III Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs 2025. Wygrała 25-letnia Gabriela Ziółkowska. Tegoroczna zwyciężczyni jest absolwentką Winogrodnictwa i Enologii na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, a od niedawna junior sommelierką w luksusowej, wyróżnionej dwiema gwiazdkami Michelin, krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Jej przygoda z winem zaczęła się kilka lat temu, gdy zaczęła pracować w gastronomii.
– Było dużo stresu, dużo emocji, a wcześniej – kilka tygodni przygotowań – relacjonuje Gabriela Ziółkowska. – Oczywiście miałam nadzieję na dobry wynik, ale zwycięstwo było zaskoczeniem, bo, nie ukrywajmy, to zawód zdominowany przez mężczyzn. Ale chciałabym pokazać innym kobietom, że to może być także droga dla nich. Życzyłabym sobie wytrwałości, skrupulatności i konsekwencji w tym, co się robi. Zależy mi, aby cały czas iść do przodu i się rozwijać – mówi laureatka.
Tytuł wicemistrza Polski i srebrny medal otrzymał Maksymilian Woźnicki z warszawskiej restauracji Nolita, a miejsce trzecie zajął Mateusz Sabała z restauracji Dialog, także w stolicy.
To bardzo nietypowy konkurs, bo skierowany do osób w wieku 21-28 lat, czyli dopiero zaczynających karierę sommeliera. Nie trzeba było mieć bogatego doświadczenia, czy należeć do branżowego stowarzyszenia. Liczyła się wiedza, motywacja i znajomość języka angielskiego. Kandydatami mogli być nie tylko młodzi sommelierzy, ale i kelnerzy, barmani, osoby, które wiążą swoją przyszłość z gastronomią i którym zależy na zdobyciu atrakcyjnego zawodu, jakim jest bycie sommelierem.
Finalnie, w tegorocznych mistrzostwach wzięło udział 9 osób z całej Polski. Ich zmagania obserwowała 3-osobowa komisja: Łukasz Górski (sędzia główny konkursu, zwycięzca Chaîne des Rôtisseurs w roku 2023) oraz Ewa i Wojciech Starzyccy (edukatorzy winiarscy, sędziowie wielu konkursów winiarskich, przedstawiciele Stowarzyszenia Sommelierów Polskich).
– Bardzo wyraźnie można zauważyć wzrost poziomu z roku na rok – ocenia Łukasz Górski, sędzia główny konkursu. – Napawa nas to ogromnym optymizmem. W tym roku uczestnicy musieli stawić czoła testowi wiedzy teoretycznej, degustacji trzech białych win w ciemno, identyfikacji alkoholi mocnych oraz stworzyć pełen, organoleptyczny opis wina czerwonego. W części praktycznej na zawodników czekały dwa zadania. Pierwsze to serwis aperitif – goście zamówili butelkę wina musującego oraz koktajl. Drugim zadaniem był serwis wina czerwonego z dekantacją – tłumaczy Łukasz Górski.
Patronat nad mistrzostwami po raz kolejny sprawował Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Organizatorem jest założone w roku 1950 w Paryżu międzynarodowe stowarzyszenie gastronomiczne Chaîne des Rôtisseurs, zrzeszające prawie 21 tys. członków, obecne w 75 krajach.
– Cieszę się, że mamy krajowego mistrza młodych sommelierów Anno Domini 2025! Gabriela Ziółkowska pojedzie jesienią do Genewy i zawalczy o złoto dla Polski. Ma duże szanse na sukces. Wiele zyskali też pozostali uczestnicy imprezy. Każdy start w zawodach przynosi bezcenne doświadczenie, które potem przekłada się na pracę zawodowa i karierę. I to jest główny cel imprezy wymyślonej przez Chaîne des Rôttiseurs, a wspartej u nas przez Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Składam wielkie podziękowania zarządowi i członkom tej organizacji za partnerstwo i sponsoring. Dziękuję również za życzliwość Stowarzyszeniu Sommelierów Polskich. Mam nadzieję, że w roku 2026 wspólnie osiągniemy jeszcze więcej – mówi Paweł Gąsiorek, organizator wydarzenia.
– Bardzo się cieszę, że ZP PRW mógł wesprzeć to wydarzenie i mam pełne przekonanie, że takie inicjatywy kształtują kulturę wina w Polsce – mówi Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. – To było niezwykle budujące móc obserwować młodych profesjonalistów – pełnych pasji, ciekawości i chętnych do nauki. To właśnie takie konkursy dają im motywację i przestrzeń do dalszego doskonalenia. Pani Gabrieli życzę powodzenia w międzynarodowym finale w Genewie, a wszystkich pozostałych uczestników serdecznie zachęcam do sprawdzenia się w kolejnej edycji – już za rok – podsumowuje prezes ZP PRW.
