Klasyczny leksykon, zawierający terminy związane z whisky – głównie szkocka i irlandzką, w mniejszym stopniu amerykańską, w dodatku tu są karygodne błędy, jak to, że Jack Daniel’s produkowany jest w Kentucky. Wartością książki są szerokie konteksty literackie, nie tylko odnoszące się do ocen i wspomnień fachowców, lecz także szerzej do kultury i sztuki oraz ludowej twórczości związanej z whisky. Pozycja, którą warto mieć na półce, chociaż mam wrażenie, że mimo trzeciego wydania nie była zbyt gruntownie aktualizowana, wiele informacji jest już nieaktualnych, a ogólne tezy bywa, że czas zweryfikował. Bogata bibliografia na końcu książki zapewne może być ciekawą inspiracją do kolejnych lektur o whisky.
Lektury, Spirits
recenzje, whisky
Gavin D. Smith: The A-Z of Whisky
Powiązane artykuły
Alkohole dnia
palinka
Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]
Alkohole dnia
rye whiskey, whiskey amerykańska
Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]
Wydarzenia
Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]
Degustacje
degustacje
Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]
Degustacje
degustacje, single malt, whisky szkocka
20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]
Wydarzenia
rynek
Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez, butelkowana z mocą 52,8%. Słodki, przyjemny, […]
Degustacje
degustacje, likier, wódka
Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]