Genever

lub jenever (inne nazwy to też: junever, jeniever czy nawet peket) to ojciec współczesnego ginu, jałowcowy destylat do dziś wytwarzany głównie w Holandii i Belgii. Początki receptury genever – początkowo traktowanego jako lekarstwo – sięgają połowy XVI lub początku XVII wieku, a związane są z miastem Schiedan, gdzie pod koniec XIX wieku działało ok. 400 gorzelni (do dziś przetrwało zaledwie kilka, wśród nich znany głównie z likierów De Kuyper). Genever zazwyczaj robiony jest na bazie kornu, czyli zbożowej wódki. Jagody jałowca i inne zioła poddawane są maceracji, a następnie alkohol jest ponownie destylowany i trafia do beczek, gdzie jest starzony zwykle przez okres kilku miesięcy. Ten jałowcowy destylat nazywany jest mountwijn. W zależności od dalszej technologii produkcji z mountwijn uzyskuje się: Oude Genever (maksymalnie można dodać 20 g cukru na litr i musi zawierać co najmniej 15% mountwijn), Korenwijn (minimum 51% mountwijn i 10 g cukru na litr), Jonge Genever (do 15% mountwijn i do 10 g cukru na litr), Graanjenever (nie wolno dodać żadnych składników aromatycznych, a jedynie ziarno, słód, jałowiec i zioła). Są także nazwy regionalne. W smaku znacznie łagodniejszy niż gin, gorzkawy, z ziołową, często lukrecjową nutą. Producenci dodaja też m.in.: anyżku, goździków, kopru. Odpowiednikiem w krajach francuskojęzycznych jest Genièvre, w niemieckojęzycznych – Wacholder lub Steinhager. Jedną z najlepiej znanych marek jest Jenever De Kuyper, w Polsce w specjalistycznych sklepach można dostać wyśmienity, sprzedawany w kamionkowej butelce, Wenneker Oude Genever (36%), inne cenione marki to: Oude Friesche Genever Bokma, Nolet Ketel 1 Graanjenever, Zuidam Rogge Genever czy Zuidam Zeer Oude Genever.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.