to aromatyczna odmiana czerwonych winogron, z których robi się wina, ale I doskonałe brandy. Występują przede wszystkim we Włoszech, ale też: we Francji, Szwajcrii, Austrii, Niemczech, Nowej Zelandii, Australii USA i Kanadzie. W większości tych krajów poza winami destyluje się z nich mocne alkohole. We Włoszech są to grappy Gewürztraminer, takich firm jak: Roner, Walcher, Johanneshof, Hofstätter i wielu innych, są bardzo popularne zarówno z uwagi na dostepnośc tego szczepu, jak I na jego niezwykłe właściwości aromatycne, które doskonale oddaje grappa – jest słodka, z nutami kwiatowymi i ziołowymi. We Francji i części Szwajcarii wyrabia się Marc Gewurztraminer, produkują go np. Metté, Ziegler i wielu innych, przypomina grappę. Niemieccy gorzelnicy i winiarze produkują Tresterbrand Gewürztraminer, np. Julius Zotz czy Chimpf, na ogół jest on również bardzo łagodny.