Stara marka armaniaku, Maison Gimet została założona przez Clémence Gimeta w 1929 roku w Cazeneuve, mieli własną kolumnę do destylacji. Dzieło ojca kontynuowali Roger, a potem Jean-Pierre, ten jednak zmarł w 2009 roku i nie miał sukcesora. W 2013 roku destylarnię i zapasy armaniaków odkupił od wdowy Nicolas Sinoquet, wcześniej związany m.in. z Rémy Cointreau, twórca grupy Mandracore. Cechą charakterystyczną dla armaniaków Gimet był niespotykany w regionie podwójny proces starzenie – w beczkach z czarnego gaskońskiego dębu i z jasnego limuzynowego. Sinoquet dodał do tego finiszowanie w beczkach po sauternes.
Obecnie właścicielem marki jest grupa Mandracore, podobnie jak armaniaki Larressingle i Samalens nowe armaniaki Gimet powstają w ich dużym zakładzie w Laujuzan, wyposażonym w stare aparaty do destylacji ciągłej, przypominające kolumny Coffeya oraz szereg alembików szarentejskich, co pozwala odbierać destylat zarówno z mocą 52%. jak i 72%. Wszystkie armaniaki w serii Gimet butelkowane są jako Vintage, z mocą beczki, wszystkie finiszowane przez rok w beczkach po sauternes. Najstarsze są z 1973 roku, ale na aukcjach można jeszcze dostać stare butelki sygnowane R. Gimet.