W dniach 24-25 maja w Warszawie odbył się pierwszy festiwal Gin Dobry. Organizatorami imprezy są Marcin Rogulski i Maciej Starosolski, obaj związani z Pernod Ricard. Miejscem wydarzenia były eleganckie wnętrza dawnego KC, z zaadoptowanym tarasem na część stoisk. W ramach biletu oprócz kieliszka każdy dostawał toniki, ale stoisk z mikserami i koktajlami nie brakowało, to najbardziej rześki z alkoholowych festiwali. Na wielu stoiskach można było też spróbować botaniki wykorzystywane do ginów.
Koncerny przygotowały pomysłowe aranżacje stoisk dla swoich dużych marek, jak Beefeater, Malfy, Roku Gin, Ford’s. United Beverages przygotowało dużą ekspozycje pod hasłem Akademia Ginu, wspieraną spotkaniem masterclass, było też do spróbowania kilka unikatowych, specjalnie ściągniętych na festiwal butelek, były tam marki: The London no 1, Whitley Neill, Drumshanbo, Crafter’s czy No 3. Whisky Embassy miało na stoisku marki Elephant Gin i Hayman’s, M&P m.in.: nowy Pawlina Gin, normandzkie giny Christian Drouin, japoński gin Nikka, giny z: Irlandii, Włoch, Szwecji, Francji, Wielkiej Brytanii, nawet Indii. Na stoisku Gin Dom można było m.in. spróbować jednego z najdroższych i najlepszych ginów świata – Silent Pool Black Juniper (ok. 300 euro butelka). Swoje stoiska miały też marki: Gin Mare, Monkey 47, czy świetny belgijski gin Blind Tiger. Martwi, że polska scena ginowa była bardzo skromnie reprezentowana, jedyne obecne polskie marki jakie wzięły udział w pierwszej edycji festiwalu to: Polish Forest Gin, Sava, Millhill’s, Aster, Float, Heritage Magnolia, Saturday Gin, Tessellis i Nuta. Adrian Szpadzik, twórca marki Aster gin miał na stoisku rotawyparkę i pokazywał jak destylowane są delikatne botaniki, można też było u niego spróbować kilku odmian jałowca. Tessellis przywiózł nie tylko giny, ale też interesujące wódki smakowe, w tym nowość – wódkę o smaku białej czekolady i ananasa. Michał Nowak pokazał znakomite limoncello pod marką Sunday. Marek Posłuszny promował markę swoich bezalkoholowych mikserów MixMe, teraz także w dużych opakowaniach dla barów. Z dodatków do koktajli stoisko miał Monin, było kilku producentów toników, był też doskonały belgijski mikser o orientalnych nutach, Supasawa.
Festiwal był kameralny, a mimo to nie brakowało nowości, było też wiele świetnych ginów, najlepsze zebrałem z ocenami w tabeli.
Najlepsze giny Festiwalu Gin Dobry 2024
Nazwa | Dystrybutor | Kraj | Ocena |
Silent Pool Black Juniper (43%) | Gin Dom | Wlk. Brytania | 98,5 |
Himbrimi Old Tom Gin (40%) | Gin Dom | Islandia | 97,5 |
Hayman’s Reserve Gin Cask Rested (41,3%) | Whisky Embassy | Wlk. Brytania | 95,0 |
Ionico Gin Marino (43%) | Gin Dom | Włochy | 94,5 |
Sharish Laurinius (40%) | Gin Dom | Portugalia | 94,5 |
Ginsanity Strong Coffee (42,5%) | Gin Dom | Niemcy | 94,5 |
Hammer & Son Old English Gin (44%) | Gin Dom | Wlk. Brytania | 94,5 |
Drouin Le Gin Calvados Cask Finish 2024-C (42%) | M&P | Francja | 94,0 |
Blind Tiger Piper Cubeba (47%) | Pinot | Belgia | 94,0 |
Drouin Le Gin Carmina 2024 (42%) | M&P | Francja | 93,0 |
Panarea Island Gin (44%) | Gin Dom | Włochy | 92,5 |
Float Dry Gin (42%) | Mordo | Polska | 92,5 |
Gin XII Cafe (38%) | M&P | Hiszpania | 92,0 |
Generous Purple (44%) | M&P | Francja | 91,5 |
Panarea Sunset Gin (44%) | Gin Dom | Włochy | 91,5 |
Himbrimi Winterbird London Dry Gin (40%) | Gin Dom | Islandia | 91,5 |
Blind Tiger Imperial Secrets (45%) | Pinot | Belgia | 91,5 |
Ginsanity Raspberry (42,5%) | Gin Dom | Niemcy | 91,5 |
Elephant Strength Gin Shingwedzi (57%) | Whisky Embassy | Niemcy | 91,0 |
Garnish Island Gin (46%) | M&P | Irlandia | 91,0 |
Mayfair Six PM (57,6%) | M&P | Wlk. Brytania | 91,0 |
Polish Forest Gin (42,7%) | Ima | Polska | 90,5 |
Malhar Classic Dry Indian Gin (42%) | M&P | Indie | 90,5 |
Hven Stella Nova Gin Rested In Oak (41,8%) | M&P | Szwecja | 90,5 |
Elephant Orange Cocoa Gin Gida-Gida (40%) | Whisky Embassy | Niemcy | 90,5 |
Drumshanbo Gunpowder Irish Gin (43%) | United Beverages | Irlandia | 90,0 |
Crafter’s Wild Forest Gin (47%) | United Beverages | Estonia | 90,0 |