Beczka, która w całości trafiła do Brown-Forman Polska, pięćdziesięcioletnia whisky finiszowana w beczce po sherry pedro ximenez. Z beczki wyszło 98 butelek z mocą 42,4%. Piękny intensywny aromat pralinek czekoladowych, dobrej wytrawnej czekolady, mokki, delikatnie wiórków kokosowych, dojrzałego ananasa, zielonych śliwek, ume, suszonych owoców – rodzynek, daktyli, suszonych moreli, liofilizowanego banana, balsamico, likierowego wina, suszonych orzechów, nuta herbaciana i koniakowa, imbir, żeń-szeń, egzotyczne drewno. W smaku wytrawna skóra, herbata, wiśnie, śliwki, pigwowiec, wędzone śliwki, ume, skóra, słona lukrecja, goryczka, nuty piwniczne i balsamico z winogron pedro ximenez. Finisz bardzo długi, ściągający, kwaskowe jabłka, słoność, dużo skóry, tanin, tytoniu. Drewnieje język od tanin. Ale jest też świeża słodka i soczysta figa, rodzynki, delikatna korzenność.
Wizyta w Glenglassaugh Distillery








