Goldwasser

uważana za tradycyjnie polski likier ziołowo-korzenny, nieodmiennie związany z Gdańskiem, obecnie Goldwasser Danzig produkowana jest wyłącznie w Niemczech (w 2009 roku zaprzestano produkcji w Polsce, efektem jest gwałtowny wzrost ceny tego znakomitego trunku). Recepturę Goldwassera przywiózł do Gdańska holenderski kupiec Ambrosius Vermöllen w 1598 roku. Od początku XVIII wieku produkowany do sprzedaży. W latach PRL produkowano go w Polmosie w Starogardzie Gdańskim, potem w Poznaniu. Na recepturę składa się 20 odmian ziół (m.in.: kardamon, kolendra, jałowiec, macierzanka, cynamon, lawenda, goździki czy anyż), a w butelce umieszczane są płatki 22-23 karatowego złota (eksperci twierdzą, że odkąd trunek produkowany jest w Niemczech – złota przybyło, ale smak się pogorszył, w pierwszej sprawie wypowiedzieć mi się trudno, z drugą opinią zupełnie się nie zgadzam, Goldawasser Danzig to wciąż produkt najwyższej jakości). Jest to mocny trunek, 40%, ale jednocześnie łagodny w smaku ze słodko-korzenną nutą kardamonu.

Zdjęcie z gospody w Kadynach – gdański Goldwasser (z Polmosu w Poznaniu)

a to już niemiecki Goldwasser

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.