Gordon’s

marka jednego z najbardziej znanych angielskich ginów typu London Dry i jedna z najstarszych wciąż działających angielskich gorzelni. Firmę założył Alexander Gordon w 1769 roku. Początkowo prowadził gorzelnię w Southwark, potem przeniósł ją do Clerkenwell, ale przede wszystkim opracował nową recepturę ginu o bardziej jałowcowym i korzennym aromacie. Receptura pozostaje do dziś strzeżoną tajemnicą firmy, wiadomo jednak, że Gordon’s jest trzykrotnie destylowany z dodatkiem: jagód jałowca, kolendry, arcydzięglu, lukrecji, skórek pomarańczy i cytryny oraz korzenia irysa. Bardzo aromatyczny, w smaku ostry, z wyraźną goryczką arcydzięglu. W 1898 roku doszło do połączenia firmy Gordon’s z innym znaczącym graczem na rynku ginu – Tanqueray, w rezultacie czego powstała spółka Tanqueray Gordon, zdecydowany lider w produkcji London Dry Gin. Jeszcze przed II wojną światową zaczęto otwierać własne gorzelnie poza Wyspami Brytyjskimi, w tym w USA. Firma była kilkukrotnie sprzedawana, przez długi czas należała do grupy United Destillers, obecnie jest w port folio Diageo. Kilkukrotnie też zmieniano miejsce głównej destylarni, od 1998 roku mieści się ona nie w Anglii, lecz w Szkocji, w mieście Fife. Sprzedawany na całym świecie, według upodobań lokalnych konsumentach w różnych wersjach i o różnej mocy: 37,2%, 37,5%, 40%, 47,3%, a kiedyś także 35% (Gordon’s Special Dry 70). Pod marką Gordon’s sprzedawane są też giny smakowe – pomarańczowy, cytrynowy, a od 2014 roku także wspaniały ogórkowy – Gordon’s Crisp Cucumber, ponadto: tarninówka (sloe gin), bittery, czysta wódka oraz napoje w puszkach typu ready-to-drink – Gordon’s Gin & Tonic.

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.