Nie istniejąca już mała gorzelnia rolnicza w Słupi Jędrzejowskiej powstała w 1906 roku. Działała przez dziewięćdziesiąt lat, do 1996 roku. Produkowano tu przede wszystkim spirytus z ziemniaków. W połowie 2013 roku Agencja Nieruchomości Rolnych wyprzedała majątek gorzelni, w tym jednokolumnowy aparat odpędowy, kadź zacierną itd. Pod koniec 2013 roku zadecydowano o rozbiórce obiektu, na który składały się m.in. kotłownia i magazyn spirytusu.
Gorzelnia pierwotnie należała do majątku folwarcznego Dzięcielewskich. Podczas II wojny światowej częściowo zniszczona w wyniku akcji partyzanckich. Niemcy nie wykorzystywali jej do produkcji spirytusu, lecz jako suszarnię warzyw.
Fabryka czerpała wodę na spirytus z pobliskiego stawu, ziemniaki od lat 50. XX wieku dostarczał PGR, który zarządzał zakładem. Przez lata – od 1946 do 1980 roku gorzelnią kierował pan Zbigniew Chrzanowski, a w latach 1980-1996 jego syn, Jerzy.
W regionie działało też kilka innych gorzelni rolniczych: Moskorzew, Siedliska i Wodzisław.
Po zakładzie pozostało tylko to pożółkłe stare zdjęcie.