19 sierpnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek z czterema interesującymi whisky z kolekcji Murray McDavid, reprezentującymi: Higlands, Lowlands i Speyside. Dwie młode single malt i dwie starsze single grain z ciekawych beczek. Rzadką atrakcją wieczoru będzie możliwość spróbowania szkockiej whisky, która leżakowała w beczce po amerykańskiej whiskey zrobionej z… owsa. Uczestnicy degustacji mogli porównać intensywność beczek po słodkich winach, zwłaszcza po niezwykłym winie z bodegi Ximénez-Spinola, które z zaledwie jedenastoletniej whisky grain z destylarni Girvan uczyniła niezwykle złożony, głęboki, kontemplacyjny trunek.
North British 14YO 2009 Koval Oat Cask Finish Murray McDavid (46%)
Whisky finiszowana 30 miesięcy w pięciu beczkach po owsianej amerykańskiej whiskey z destylarni Koval w Chicago, wcześniej leżakowana w beczkach po bourbonie. Edycja liczy 625 butelek. Zapach przyjemny, delikatny – siano, suche kwiaty polne, sauna, słodka mąka, i trochę karmelu, morele, kokos, jest też nuta lakieru typowa dla amerykańskiego dębu, kwiatowość, zioła. W ustach – nuty mączne i ziarniste oraz słodkie, bakaliowe – rodzynki, suszone morele, figi, wiórki koksowe, lekka pieprzność. Finisz cierpko-słodki, nuty jakby melasowe, kojarzące się z rumem, ale też kwaskowe śliwki, jabłka – dość rześko. I jeszcze jest słoność oraz kardamon, pieprz, a na samym końcu tytoń.
24/24/24/6,5=78,5
Girvan 11YO 2011 Select Grain Ximénez-Spinola PX Cask Murray McDavid (46%)
Finiszowana przez trzy lata w beczkach po sherry pedro ximénez z bodegi Ximénez-Spinola, wcześniej leżakowała w beczkach hogshead po bourbonie. Z trzech beczek wyszło 1228 butelek. Zapach słodki, apetyczny – ciasto z rodzynkami i orzechami soczyste figi, crème caramel, lekko nuta pomarańczy i moreli, pigwy i miodu. W ustach masa słodkiego pedro ximenez, czuć posmak beczki ze starej solery – stare drewno, tytoń, imbir, kakao, figi. Jest też słoność i nuty ściągające, herbaciane. Finisz długi, zaskakująco długi, bakaliowy, z nutą kawowej bezy, kakao, kokosa, wisienki w czekoladzie, nuty rumowe, rodzynki, daktyle, suszone morele, pigwa, miód. Świetnie zrobiona single grain.
27,5/27,5/27,5/8,5=91,5
Benriach 8YO 2013 Koval Bourbon Cask Finish Murray McDavid (46%)
Whisky finiszowana 42 miesiące w małych, 110-litrowych beczkach po bourbonie z destylarni Koval, a wcześniej leżakowała w beczkach tupu hogshead, też po bourbonie. Z siedmiu beczek wyszły 1546 butelek. Zapach przyjemny, słodko-cierpki i słonawy, sporo zielonych jabłek, gruszek, mango, ananasa, soda, słód, nutka chmielu. W smaku sporo nut gorzkawych – chmiel, gorzkie jabłka, gorzkie gruszki, ale też słodszych, jak śliwki i ananas, do tego kremowość, oleistość. W finiszu sporo gorzkich owoców, dochodzi jeszcze agrest, a poza tym czarny chleb z rodzynkami, czekolada z gruszką, imbir.
27/26,5/26,5/7=87
Teaninich 9YO 2012 Justino’s Madeira Cask Finish Murray McDavid (46%)
Whisky finiszowana 42 miesiące w beczkach typu barrique po maderze z bodegi Justino’s, a wcześniej leżakowała w beczkach tupu hogshead po bourbonie. Z czterech beczek wyszły 1304 butelki. Zapach owocowy: słodkich jabłek, brzoskwini, gruszek, moreli i słodki: powideł śliwkowych, gruszkowych, choć jest też nutka lekkiego tytoniu. W ustach nuty cierpko-słodkie, owocowe, delikatnie słone, utlenione, bardzo przyjemne. Finisz jest lekko taniczny, „szczypiący”, nutka zielonego agrestu, cytrusów, zwłaszcza zielonych cytryn, limonki i dużo słoności, ale też brzoskwinie, morele, figi i orzech włoski.
26,5/27/27/7,5=88