historia tradycji rodzinnych związanych z produkcją koniaku sięga tu XIX wieku, kiedy Laetitia Maingot i Pierre Tessendier wzięli ślub, choć głównym założycielem był ich syn, Gaston Tessendier. Nabył on w 1862 roku Buisson wraz z rozlicznymi gruntami i wybudował tu gorzelnię. Potem kolejne pokolenia kontynuowały dziedzictwo przodków, trzymając się rodzinnego motta: Post Tenebras Spero lucem. Obecnie dwaj bracia, Lilian i Jérôme Tessendier, zarządzają Maison Tessendier. Winogrona pochodzą z regionów: Grande Champagne i Petite Champagne, Fin Bois, Borderies.
Produkują koniaki: VS (aromaty owocowe, kwiatowe, smak z nutami miodu sosnowego i kwiatu pomarańczy), VSOP (delikatny, lekki, gładki z nutami wanilii, czerwonych owoców o aromacie winnych brzoskwiń i kandyzowanego imbiru), XO (kupaż 20-25 Ans, głównie z regionu Grande Champagne i Petite Champagne z odrobiną Borderies, w ustach ciasto drożdżowe z bitą śmietaną, morele, imbir, trochę liści tytoniu), Elite (destylacja w Jarnac, zestawiany na miejscu, aromat suszonych śliwek, cynamonu zmieszany z delikatnymi kwiatami).